Je gaat op gesprek met een nieuwe klant die je binnen wilt halen. Of je nu voor als ZZP’er werkt of in loondienst, het is dan zaak dat je als een echte professional over komt. Je wilt namelijk niet dat een prospect denkt dat je maar wat aan het doen bent, of dat jouw prospect meer over het onderwerp weet dan jij. Door een goede eerste indruk geef je vertrouwen en straal je professionaliteit uit. Maar wat moet je dan precies doen om goed over te komen naar je klant of prospect? Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!
Tip 1: kledingstijl
Wanneer je als vertegenwoordiger, manager, consultant of gewone medewerker op pad gaat naar een nieuwe of bestaande klant, is het zaak dat je de juiste kledingkeuze maakt. Je wilt namelijk niet gezien worden als iemand die overdressed is of juist underdressed. Het is hierom dan ook erg belangrijk dat je weet wie jouw klant is, wat zijn of haar functie is en in welke sector het bedrijf zich bevind. Een voorbeeld hiervan is op gesprek gaan bij een filiaal van een supermarkt en in gesprek gaat met de manager. Hij of zij is gekleed in wellicht een nette bloes, wanneer jij op gesprek gaat en in een driedelig kostuum aankomt, dan kan er sprake zijn van een autoriteitsverschil. Terwijl je bij een gesprek met de CEO van diezelfde supermarkt weer niet in een losse spijkerbroek met sneakers aan kan komen.
Tip 2: gegevens
Een andere manier om een goede indruk te maken is doormiddel van het delen van je gegevens, als voorbeeld neem ik een ZZP’er die een opdracht probeert binnen te halen. Wanneer je als ZZP’er een communicatievorm opzet met een klant via email, is het zaak om een professioneel mailadres te hebben, dit hoeft niet info@bedrijfsnaam.nl te zijn, maar een net gmail account voldoet al snel! Hetzelfde geldt voor het gebruik van voicemail, zorg voor een professionele voicemail en als je deze niet afluistert geef dan ook aan dat er beter een whatsappje gestuurd kan worden. De meest professionele manier van gegevensoverdracht is het visitekaartje. Vroeger was dit kaartje heel sober maar juist in deze tijd wordt het gebruikt om uit de massa te springen en er zijn zelfs bedrijven die visitekaartjes printen welke volledig naar jouw wensen aangepast zijn!
Tip 3: kennis
Zoals ik al eerder aangaf is niks pijnlijker dan op gesprek gaan met iemand die meer weet van jouw specialiteit dan jij. Om die reden is het zaak dat je altijd op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Op die manier kan je alle gesprekken aangaan en daadwerkelijk ook echt volgen. Maar de echte truc is hoe hier mee om te gaan, het is belangrijk dat je niet gaat pochen met je kennis, maar juist je klant de ruimte geeft om dingen te vertellen. Het is geen zaak je klant zich dom te laten voelen, jij moet er voor zorgen dat jij meer weet dan de klant, meer niet.