Als je dacht dat je door het kopen van een aquarium verlost bent van het werk wat je met een vissenkom had, dan heb je het goed mis. Een aquarium opzetten en onderhouden vereist namelijk flink wat discipline en precisie. Om zo lang mogelijk plezier te kunnen hebben van de vissen en planten in de bak is het belangrijk dat je niet de fout in gaat. Hieronder bespreek ik de drie meest voorkomende beginnersfouten voor mensen met een aquarium.

Een te kleine bak

Aquariums zijn er in vele soorten en maten. Zo kun je voor een hele grote bak kiezen, maar ook voor kleinere bakken. Iemand die voor het eerst voor een aquarium gaat kiest vaak voor een kleinere bak omdat ze denken dat dat makkelijker is. Echter is niets minder waar, een klein aquarium zorgt namelijk vaak voor alleen maar meer werk. In een kleinere bak is het namelijk belangrijk dat alles precies op de goede plek staat. Wanneer er tijdens het onderhoud iets verandert in de bak, kan dat sneller invloed hebben op de waardes van het water. Hierdoor kan een klein foutje al snel grote gevolgen hebben voor het leven in het aquarium. Het wordt daarom altijd aangeraden om een aquarium te kopen waar minstens 100 liter in kan. 

Geen goede filter

Een tweede veelvoorkomende fout is het gebruik van een te zwakke filter. Bij de aanschaf van een aquarium wordt meestal een gratis filter gegeven. Dit is natuurlijk erg fijn omdat je deze dan niet meer zelf hoeft aan te schaffen. Echter zijn deze filters vaak te zwak om effectief te zijn in een aquarium. Hierdoor blijft veel vuil liggen en komen er onvoldoende voedingsstoffen in de bak. Een tip is om direct voor een goede filter te gaan zodat je het meteen goed aan kunt pakken.

Normaal water gebruiken

De laatste beginnersfout is dat mensen er snel voor kiezen om gewoon kraanwater te gebruiken in hun aquarium. Dit is voor de meeste vissen en planten echt een no go. De ene vis vraagt namelijk om een heel andere samenstelling van het water dan de andere vis. Bedenk daarom van tevoren wat voor soort vissen je graag wilt gaan houden en onderzoek wat hiervoor nodig is. Zorg dat je je exact aan die waardes houdt en je kunt het langs genieten van jouw prachtige aquarium.