Het is een tijdje geleden dat ik voor het laatst met mijn 3D-pen heb gespeeld om een ​​gebroken 3D-afdruk te repareren – de resultaten waren best cool, hoewel het wat oefening koste om een redelijke resultaten te krijgen. Bekijk de opmerkingen en afbeeldingen hier. Sommige mensen maken behoorlijk verbluffende sculpturen met deze pen. Persoonlijk vind ik de echte waarde van het gebruik meer dat de pen gaten kan vullen die zijn ontstaan ​​door verwrongen 3D-afdrukken en andere cosmetische problemen.

 

Een van mijn laatste projecten is samengesteld uit 16 afzonderlijke stukken die op mijn 3D-printer zijn afgedrukt (60 uur afdrukken!), Natuurlijk onvermijdelijk met dergelijke grote stukken die zijn afgedrukt met desktop-FDM-technologie, zijn de enkele gaten veroorzaakt door het kromtrekken van de afdrukken. De meeste zijn redelijk klein, maar sommige zoals hierboven en hieronder zijn behoorlijk groot. Helaas gebruikt de 3D 3 mm filament, wat betekent dat ik niet hetzelfde 1,75 mm filament kon gebruiken dat werd aangeraden om de onderdelen te printen.

Gezien het feit dat dit project niet cosmetisch mooi hoefde te zijn (alleen prototype), en een andere tint geel was dan in de doos kwam, zal ik het ermee moeten doen.

 

De eerste stap is natuurlijk om de 3D pen te gebruiken om de materiaal in de holte te plaatsen en ervoor te zorgen dat je langzaam beweegt om het hete mondstuk te gebruiken want je wilt het nieuwe plastic met het origineel plastic verbinden. Het kan een beetje rommelig en stinkend worden (doe het in een goed geventileerde ruimte – ik had een waaier aan het blazen om veel van de dampen weg te houden, maar er waren keren dat mijn ogen begonnen te steken) en zoals te zien is in afbeelding 2 hierboven, ziet er misschien een beetje ruw uit, maar dat is oké. Je kunt teruggaan naar  enkele ruwe plekken met behulp van de zijkant van het hete mondstuk om deze glad te strijken. Deze keer doe je dus geen materiaal plaatsen in de gaatjes maar gebruik je het mondstuk als een soort deegroller. Deze techniek is ook zeer geschikt voor het lijmen mengen van enkele scherpe randje of kleinere openingen die niet echt hoeven te worden opgevuld. De laatste stap is om een ​​metalen vijl te gebruiken om een nog gladdere afwerking krijgt.

 

Ik moet toegegeven dat dit proces niet bepaald soepel verliep, mijn 3D bleef verstopt raken ondanks dat ik hem uit elkaar haalde en opruimde – ik heb het gevoel dat de materiaalkwaliteit en / of de temperatuur van de nozzle niet helemaal zo heet is als deze het had moet worden. Dus ik heb veel tijd verspild met het proberen handmatig de draad door de pen te duwen en een stabiele stroom circulatie te krijgen. Ik merkte dat toen ik het hete mondstuk in mijn originele afdruk duwde (het donkerder gele plastic) veel sneller smolt dan het 3D-filament, ondanks dat beide ABS zijn. Dus de materiële kwaliteit is waarschijnlijk de oorzaak. Maar het eindresultaat is de pijn waard, de gaten worden netjes opgeruimd en het oppervlak is mooi en glad. Tijd voor wat testen!