Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, ook onze portemonnee wordt er doorgaans blij van. We hebben 5 tips voor je om je huis om te toveren tot een groene stadswoning of eco optrekje.

 

1. Meten is weten: neem een slimme thermostaat

 

Het is onvoorstelbaar hoeveel energie het je scheelt als je weet wat je verbruikt. Puur de bewustwording van waar je elektriciteit en gas naartoe gaan helpt je om er duurzamer mee om te gaan. Een slimme thermostaat vertelt je precies wat je verbruik is. Ook handig: door de thermostaat te programmeren is je huis comfortabel warm zonder onnodig energie te verbruiken.

 

2. Radiatorfolie en tochtstrips

 

Je haalt het meeste uit je verwarming als je geen warme lucht naar buiten laat ontsnappen. Als je radiator aan een buitenwand is bevestigd, verwarmt deze bijna letterlijk de buitenlucht. Dat gebeurt met name als je gevel niet goed geïsoleerd is. De oplossing is simpel, goedkoop en doeltreffend: radiatorfolie. Dit speciale folie plak je tegen de achterkant van de radiator. Het isoleert de radiator, zodat de warme lucht niet onnodig via de achterkant wordt afgegeven. Je ziet er trouwens niets van, doordat het folie precies aan de achterzijde geplakt zit.

 

Warme lucht verlies je daarnaast aan kieren in huis. In een huis van voor 1980 kan je op een hoop plekken tocht voelen. Soms voel je dit met de hand, maar als je twijfelt kun je met een brandende kaars langs kieren gaan om te checken of het vlammetje gaat flikkeren. Met tochtstrips los je het probleem snel op, voor slechts een paar euro.

 

3. Regenton

 

Onze grootouders wisten het al lang: waarom kostbaar water gebruiken om de planten water te geven als je ook gewoon een regenton kan plaatsen? Een regenton is een slimme manier om duurzamer te wonen zonder flink de portemonnee te hoeven trekken. Het regenwater wat je opvangt is ideaal voor je planten en je moestuin.

 

4. Dubbelglas of isolerende raambekleding

 

Via de ramen verlies je de meeste warme lucht. Zonde! Vooral omdat er goede maatregelen voor zijn. Dubbelglas is de beste optie. Als je daar de mogelijkheid niet toe hebt of nog meer wilt besparen, dan is isolerende raambekleding iets voor jou. Dit zijn rolgordijnen met luchtkussentjes die de warme lucht vasthouden. Vooral handig in de slaapkamer, omdat je hier juist ’s nachts met de gordijnen dicht van warmte wilt profiteren.

 

5. Sedummatten of een Groendak

Dit natuurlijke vetplantje zal zorgen voor afbraak van de C02 in de lucht en isoleert ook nog erg goed. Niet alleen heeft het een natuurlijke uitstraling het is ook nog eens goed voor het milieu.