Ben je een nieuwe eigenaar van een opblaasbare spa? Hier zijn de beste tips voor het onderhoud van je nieuwe opblaasbare spa van Zwembadgigant.

 

Een opblaasbare spa is een betaalbare manier om een vleugje luxe op je terras of in je tuin te brengen. Maar om die gemakkelijke toegang tot ontspanning op een steenworp afstand te houden, moet je weten hoe je hem moet onderhouden en in topconditie houden.

 

Je opblaasbare spa draaiende houden is eigenlijk heel eenvoudig! Een consequente schoonmaakroutine, een regelmatige behandeling met chemicaliën en het kennen van de waarschuwingssignalen houden je spa jarenlang gezond. We geven je hier onze favoriete tips om je opblaasbare spa efficiënt en gezond te houden.

 

1. Laat hem draaien!

 

Het is misschien verrassend om te horen, maar je opblaasbare spa vaak uitzetten is eigenlijk niet het meest efficiënt. Als je je opblaasbare spa regelmatig wil gebruiken, zeg meer dan drie keer per week, dan is de meest economische en effectieve manier om de verwarming aan te laten staan. Je zult merken dat het veel vriendelijker is voor je elektriciteitsrekening om een vaste temperatuur aan te houden dan bij elk gebruik de spa telkens vanaf nul op te warmen.

 

Als je van plan bent je opblaasbare spa minder vaak te gebruiken, raden we je aan je spa op stand-by te zetten. Het filter systeem zal automatisch om de paar uur draaien om je water schoon te houden terwijl het verwarmingselement automatisch zal inschakelen om het water te verwarmen tot 3°C wanneer de watertemperatuur onder de 1°C zakt.

 

Als je van plan bent de opblaasbare spa langer dan 2 weken te laten staan, kun je de spa het beste laten leeglopen en goed opbergen voor de volgende keer.

 

2. Sluit de warmte in

 

Laten we niet vergeten dat warmte opstijgt! Het is belangrijk dat je de opblaasbare spa afgedekt houdt zodra je hem niet meer gebruikt. Zorg ervoor dat je een goede afdichting maakt zodat de warmte niet kan ontsnappen. Voor extra isolatie kun je overwegen om een opblaasbare blaas toe te voegen aan je opblaasbare spa.

 

Hoewel spa’s afgedekt kunnen worden, is het ook belangrijk om warmteoverdracht via de grond te voorkomen. Als je je knusse warme opblaasbare spa op de koele grond plaatst gaat de warmte van je spa over in de grond en koelt je water snel af. Door het plaatsen van schuim matten onder de opblaasbare spa, zoals puzzelmatten, hou je de warmte in je spa en geef je de spa een extra beschermingslaag.

 

3. Houd het schoon

 

Behandel je water regelmatig met chemicaliën om schadelijke bacteriën te elimineren. Het beste is om het water één keer per week volledig schoon te maken. De meest gebruikelijke opties om het water schoon te houden zijn chloor en broom. Om kosteneffectiever te zijn, kun je de chemicaliën die nodig zijn voor het onderhoud van opblaasbare spa’s vaak in een bundel kopen bij de plaatselijke klusmarkt. Controleer regelmatig de pH-balans.

 

Naast chemicaliën is één van de beste tips, die vaak vergeten wordt, om altijd te douchen voordat je de opblaasbare spa betreedt. Je spa zou een rustige plaats moeten zijn om tot rust te komen, niet een plaats om in het vuil van de rest van de dag te weken. Voor jij of je gasten in de opblaasbare spa stappen, neem een snelle douche om oliën, lotions en vuil van de huid weg te wassen. Die stoffen zijn vaak de onbekende boosdoener voor troebel water en vlekken in je spa.

 

4. Vervang het filter regelmatig

 

Een gezond filter houdt vuil en aanslag uit je spa. Filterpatronen houden ook de pompen gezond en vrij van vuil dat ze kan verstoppen of beschadigen. Er kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om je pomp en filters regelmatig te controleren.

 

Reinig je filters na elk gebruik, of op zijn minst om de dag dat de pomp in werking is. Een snelle wasbeurt houdt ze in goed werkende staat. Om de paar weken, of langer als je de opblaasbare spa minder vaak gebruikt, zal je de filter op kwaliteit willen controleren en indien nodig vervangen door een nieuwe.

 

5. Controleer het water

 

Controleer het water op tekenen dat het vervangen moet worden. Het frequent verversen van water kan je energiefactuur onder druk zetten, terwijl het niet vaak genoeg verversen van water kan leiden tot ophoping van vuil en chemicaliën of andere problemen. Hier zijn enkele snelle waarschuwingssignalen en wat ze betekenen:

 

  • Verkleurd water: Misschien gebruik je te veel chemicaliën. Maak de opblaasbare spa eens goed schoon en ververs het water dan voor een juiste pH-balans.

 

  • Schuimig water: Controleer je filter! Misschien moet je hem gewoon vervangen of een anti-schuimbehandeling toevoegen. Zorg er ook voor dat je gasten niet per ongeluk zeep of shampoos hebben meegebracht.

 

  • Vreemde geur: Laat je opblaasbare spa leeglopen en reinig hem volledig. Het water van je spa zou geen vreemde geurtjes mogen hebben als het behandeld is met chemicaliën en een goed filter.