Communicatie valt of staat met de mensen die met elkaar communiceren. “Communicatie is key” op vrijwel elke werkvloer, van horeca tot logistiek. Betrokken personeel zorgt al snel voor vloeiende communicatie. De eerste tip kunnen we natuurlijk al vrijgeven; luisteren. Klinkt simpel, maar het is moeilijker dan gedacht.

 

Heldere instructies en de juiste apparatuur zijn andere belangrijke elementen en daarover vertellen we je meer in deze blog.

De beste portofoon weegt nog geen ons

Ja, je leest het goed. Met nog geen 95 gram is deze liefhebber in communicatie apparatuur hetgeen dat je communicatie versterkt. De compacte Motorola CLP446E verdwijnt zo in je broekzak of plaats je in een draagholster. Communiceren in de horeca, detailhandel, hospitality, bouw of logistiek is nu een fluitje van een cent.

 

Een groot voordeel en een enorme plus in het gebruiksgemak is het ontbreken van de externe antenne. Dit maakte het vaak ingewikkeld om de portofoon op te bergen na gebruik. Een groot deel van deze portofoon is de push to talk button. Dat maakt het erg eenvoudig om deze stijlvolle portofoon te gebruiken en zonder ingewikkelde instructies. Hierdoor is personeel eenvoudig op de hoogte gesteld van de werking van deze portofoon.

 

De accuduur van deze kampioen lichtgewicht houdt het wel 20 uur vol. Dus meerdere werkdagen draaien op dezelfde accu kan onbezorgd.

Vergeet me nietjes

De bovengenoemde portofoon zal je niet snel in de steek laten wat betreft de accuduur, maar wees wel alert en niet te optimistisch. Daarom is het eerste vergeet me nietje de opgeladen portofoon of additionele accu’s. Je kunt heel goed extra accu’s aanschaffen en opladen om er zeker van te zijn dat je voldoende capaciteit hebt.

 

Ten tweede controleer je het volume van je portofoon. Je wil namelijk niet anderen storen met een te hoog volume of onnodig hoge volumes gebruiken voor belangrijke boodschappen. Let wel dat het volume hoog genoeg is om de boodschap goed te kunnen verstaan.

 

Wanneer locaties veranderen is het met klem aan te raden om de signaalsterkte te testen en de frequentiebezetting wanneer van toepassing. Dit maakt ook direct het laatste vergeet me nietje; voer regelmatig tests uit om de functies van je portofoon te controleren.

Maak kenbaar wie communiceert

Om onnodige communicatie en bezetting te voorkomen is het aan te raden om jezelf te identificeren bij het inspreken van een boodschap. Wanneer de ontvanger van een boodschap dit ook doet, ben je altijd op de hoogte van elkaar als herkenbare zender en ontvanger van de communicatie.

 

Om helder met elkaar te communiceren en fouten te voorkomen wordt vaak het NAVO alfabet gebruikt. Dit voorkomt miscommunicatie en behoudt professionaliteit over de communicatie. Ook is het zinvol om gebruik van niet-officiële codes te voorkomen, omdat andere gebruikers hier niet altijd bekend mee zullen zijn en verwarring kan veroorzaken.

Kort en bondig communiceren doe je zo

Eenvoudig communiceren gaat het beste met korte boodschappen voor de ontvanger. Het kan voorkomen dat er in gehaaste situaties snel wordt gecommuniceerd en woorden daardoor niet duidelijk worden uitgesproken. Het is van belang dat er bij portofoon communicatie met rust wordt gesproken om belangrijke boodschappen altijd helder af te kunnen leveren.

 

Maak een lang verhaal kort tot de belangrijke feiten die moeten worden gedeeld. Dat behoudt concentratie en voorkomt onnodige bezetting van de frequentie.

Maak gebruik van kevlar of braided verstevigde materialen

De meeste portofoon oortjes beschikken over een niet al te dikke bedrading. Dit maakt de kabel flexibel en goed inzetbaar in verschillende situaties. Verstevigde kabels vind je met een braided versterking of kevlar versterking. Deze elementen voorkomen kabelbreuken of beschadiging voor beroepen en communicatie waar het voor kan komen dat kabels meer belasting ervaren.

 

Braided portofoon oortjes kenmerken zich door een extra gevlochten coating. Hierdoor wordt de braided headset wel 3 keer sterker dan zijn reguliere variant. Bovendien is de extra gevlochten kabel ook minder eenvoudig in de knoop terug te vinden, maar blijft tegelijkertijd flexibel!

 

Kevlar ken je wellicht uit het kogelwerende vest. Deze kevlar vezels in de kabels voorkomen kabelbreuken aanzienlijk en zorgen voor een grote trekkracht om schade te voorkomen. Het verschil met de braided variant is de gevlochten coating. De kevlar kabels hebben aan de buitenkant geen verschil met de reguliere kabels en zitten deze krachtige vezels verwerkt aan de binnenzijde.