Hoewel we het in Nederland qua brandveiligheid best wel redelijk goed voor elkaar hebben, gebeuren er nog steeds jaarlijks te veel branden. Brandveiligheid kan altijd beter. En ook in 2020 moet er nog veel verbeterd worden. In dit artikel zullen we adviezen delen omtrent een aantal thema’s die belangrijk zijn voor de brandveiligheid van zowel particulieren als bedrijven.
Regelmatige controles
De meeste huishoudens en bedrijfspanden hebben nu wel voldoende rookmelders en ook brandblussers aanwezig. Maar waar het vaak nog aan laakt zijn keuringen en onderhoud. In tegenstelling tot wat mensen soms denken zijn brandblussers namelijk niet oneindig houdbaar. Deze moeten van tijd tot tijd gecontroleerd worden. Idealiter ieder jaar. Dit kun je zelf doen of laten uitvoeren door een specialist. Voor bedrijven is het verplicht om dit in ieder geval iedere twee jaar te laten doen door een professional. Ook is een brandhaspels keuring noodzakelijk. Een brandblusser in huis die niet of matig werkt, dan kun je net zo goed geen brandblusser hebben. Het is dus zaak om ze goed te onderhouden. Een brandblusser kan zo 10 jaar meegaan. Na die tijd zijn deze over het algemeen wel aan vervanging toe.
Preventieve maatregelen
Zoals het Nederlandse gezegde gaat voorkomen is beter dan genezen. Sommige instanties en huishoudens zijn wel goed voorbereid, voor als er een brand uitbreekt. Maar is het niet beter om in de eerste plaats een brand zoveel mogelijk te voorkomen? Een van die maatregelen die men kan treffen op dit vlak is brandvertragend impregneren. Hierbij worden bepaalde materialen gesprayd met een substantie die ervoor zorgt dat wanneer het materiaal vlam vat, de brand beduidend minder rap kan verspreiden. Dit kan het verschil maken tussen een brand die uitslaat of een brand die nog in de kiem gesmoord kan worden.
In principe kunnen vrijwel alle materialen behandeld worden. Brandvertragend impregneren hout ligt voor de hand, maar ook riet en textiel zijn mogelijk te behandelen.