Een vraag die veel mensen hebben is: moet ik mijn huis eerst verkopen, of is het beter om eerst een nieuw huis te kopen? Dit is een terechte vraag, want aan- en verkoop sluiten niet altijd precies op elkaar aan. Wat is dan slim om te doen? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Wij zetten deze voor- en nadelen voor jou op een rij.

 

Meer vraag dan aanbod

De afgelopen jaren zien we dat de vraag naar koopwoningen stijgt en het daadwerkelijke woningaanbod stijgt niet zo hard mee. Er is dus te weinig aanbod. Niet alleen starters hebben het daar moeilijk mee, maar ook voor doorstromers is dat vaak lastig. Doorstromers willen hun woning bij Bagro Vastgoed te koop zetten, maar ze vragen zichzelf af of ze wel een plek hebben om naartoe te gaan wanneer hun huis verkocht is. Veel woningeigenaren zijn dus, ondanks al die vraag, terughoudend met het verkopen van hun eigen woning. Want is het wel verstandig om eerst je huis te verkopen en daarna pas een ander huis te kopen? Of is het slimmer om het andersom te doen?

 

Eerst verkopen, dan kopen

Als je eerst jouw huis gaat verkopen en daarna een nieuw huis gaat kopen, brengt dit voordelen, maar ook nadelen met zich mee. De voordelen zijn dat je jouw woning kunt verkopen zonder tijdsdruk, je weet precies wat je budget is voor je volgende woning en je loopt geen risico op dubbele woonlasten. Toch zitten er ook nadelen aan het eerst verkopen van je eigen woning. Deze nadelen zijn dat je een nieuwe woning met tijdsdruk moet aankopen. In de tussentijd een huis huren zou dan een goede oplossing zijn, maar je moet dan wel twee keer al jouw spullen overbrengen naar een andere woning. Het tweede nadeel is dat je de oude hypotheek niet onbeperkt mee kunt verhuizen wanneer er teveel tijd zit tussen de verkoop en de aankoop. Ook kan je de oude (misschien wel lage) rente dan niet meer meenemen naar je volgende woning.

 

Eerst kopen, dan verkopen

Op het moment dat jouw droomhuis te koop komt te staan, wil jij deze kans natuurlijk niet laten schieten. Je kiest ervoor om dat huis meteen te kopen en pas daarna je eigen huis in de verkoop te zetten. Toch zitten hier ook nadelen aan, je weet namelijk niet zeker of jouw woning wel verkocht gaat, worden en het zou kunnen zijn dat je met dubbele woonlasten komt te zitten. Je zult daarom vooraf bij de hypotheekverstrekker moeten, aantonen dat je de eventuele dubbele woonlasten kunt dragen.