Een uitvaart is natuurlijk voor niemand leuk, en dan komen er ook nog eens een heleboel praktische zaken bij kijken die door u of uw familie moeten worden geregeld. Omdat het verlies van een dierbare al zwaar genoeg is, noemen wij in dit artikelen alle belangrijke zaken waar u aan moet denken bij het regelen van een uitvaart. Deze checklist kunt u gebruiken als een praktisch hulpmiddel om de uitvaart goed voor te bereiden, zodat u zich tijdens of na de uitvaart geen extra zorgen hoeft te maken over alle dingen die nog moeten worden geregeld.

 

Inventarisatie vooraf

Allereerst dient u het overlijden te melden bij de huisarts en de uitvaartonderneming. De volgende zaken dient u daarna te inventariseren:

 • Is er een donorcodicil? Dit is een kaartje of pasje waarop een donor heeft aangegeven zijn of haar organen en weefsels na overlijden af te willen staan voor transplantatie.
 • Is er sprake van een uitvaartverzekering? de Klik hier voor meer informatie over hoe u dit het beste kunt achterhalen.
 • Is er sprake van een testament? Een manier om dit te achterhalen is via het Centraal Testamentenregister op Notaris.nl.
 • Is er voor het overlijden een wilsbeschikking opgesteld of besproken?

Van der Spek Uitvaart

 

Wat u dient te bespreken met de uitvaartadviseur

Verder dienen er door u en/of familie en vrienden allerlei keuzes te worden gemaakt in hoe er invulling wordt gegeven aan de uitvaartdienst. Mogelijk dat de overledene zelf al eerder bepaalde wensen en voorkeuren heeft aangegeven. Indien van toepassing dient u de volgende onderwerpen met de uitvaartadviseur te bespreken:

 • De keuze voor begraven of cremeren
 • Het regelen van alle formaliteiten, zoals de aangifte van het overlijden
 • De locatie voor de opbaring (thuis of in het uitvaartcentrum)
 • Het kiezen van de uitvaartkist
 • Het organiseren van het rouwvervoer
 • Het rouwdrukwerk en het opstellen van de teksten hiervoor
 • De locatie en invulling van de afscheidsplechtigheid (muziek, sprekers, etc.)
 • De invulling van de condoleance

Voordat u bovenstaande onderwerpen gaat bespreken met de uitvaartadviseur is het handig om de volgende zaken paraat te hebben (indien van toepassing): kleding voor de overledene, legitimatiebewijs van zowel de overledene als de persoon die opdrachtgever wordt van de uitvaart, trouwboekje, eventuele polissen rondom uitvaartverzekering en een adressenlijst voor het versturen van de rouwkaart.

 

Overige punten om naar te kijken

Verder zijn er nog een aantal overige zaken die u in ogenschouw dient te nemen. Allerlei verschillende abonnementen dienen natuurlijk te worden opgezegd, zoals op kranten en tijdschriften of van verenigingen, goede doelen en maatschappelijke organisaties. Een tip is om zoveel mogelijk te regelen via de Opzegdienst. Daarnaast dient u te kijken naar (bank)rekeningnummers van eigen (spaar)rekeningen en te controleren of er nog automatische incasso’s lopen die moeten worden beëindigd. Tenslotte kunt u in sommige gevallen een nabestaandenuitkering aanvragen via de Sociale Verzekeringsbank, en kunt u contact opnemen met uw hypotheekadviseur voor een mogelijke aanpassing van uw hypotheek.