In het zuiden van italië ligt een een regio waar iedereen een ideale vakantie kan vieren. Apulië, want daar hebben we het over, heeft een uitgebreide geschiedenis met tal van interessante plekken om te bezoeken. Bovendien is er een overdaad aan natuur om in rond te trekken en kun je ook genieten van de talloze prachtige stranden langs de kust. Voor ieder wat wils, dus kom naar Apulië!

Oudheid, Saracenen en het Heilige Roomse Rijk

 

De regio ligt in het zuiden van Italië en vormt eigenlijk hak van de laars. Gezien de ligging, dicht bij Griekenland, is het niet verrassend dat er al vanaf de bronstijd Griekse nederzettingen waren gesticht. De archeologische schatten houden daarbij echter niet op. Behalve de voor de hand liggende ruïnes van Romeinse bouwwerken vind je er ook meerdere sporen van de islamitische Saracenen. In de 9e eeuw was Bari de basis voor een emiraat.

In de 13e eeuw liet een keizer van het Heilige Roomse Rijk, Frederik II, meerdere kastelen in de regio bouwen, waaronder Castel del Monte. Naast het HRE, is de regio ook onderdeel geweest van het Spaanse rijk. De Apulische kust is meerdere keren bezet door afwisselend de Turken en de Venetianen. De rijke geschiedenis druipt bijna van de muren als je Apulië bezoekt. Wil je de tijd nemen om het optimaal op te nemen, kun je een vakantie boeken in een van de vele luxe holiday rentals in Puglia, zoals de regio in het Engels heet.

 

2 Nationale parken

De regio is voor het grootste deel relatief vlak, al vind je in het noorden ook nog de Daunische Bergen, langs de Apennijnen. De hoogste piek is de Monte Cornacchia, op 1.152 meter boven zeeniveau. Vanaf de top heb je uitzicht op één van de twee nationale parken in Apulië. het Nationaal park Gargano, bekend om zijn spechtensoorten. Het andere nationale park is Alta Murgia, waar onder meer het eerdere genoemde Castel del Monte te vinden is. Verder leven er 75 vogelsoorten, waaronder verschillende roofvogels.

 

De Grotta della Poesia en andere stranden

Langs de Ionische en Adriatische kusten liggen tientallen prachtige stranden. Bekende strandplaatsen zijn onder meer Salento, Gallipoli, Otranto en Vieste. Een uitzonderlijk mooie plek is de Grot van Poëzie bij Roca. In dit zinkgat kun je, omgeven door rotsen, zwemmen in helder azuurblauw zeewater. Je moet het alleen wel durven, want de enige manier om in het water te komen is door een sprong van ongeveer 5 meter recht naar beneden te maken.