Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: planten zijn geweldig. Ze hebben enorm veel positieve effecten en zijn om heel veel redenen hartstikke goed voor je. Waarom dan precies? Welke effecten hebben planten op ons? Dat leggen we je in het artikel hieronder uit.

 

Buiten het effect dat planten op ons hebben, zijn de kamerplanten die je bij Kwekerij de Groot haalt ook gewoon heel erg leuk. Ze zorgen voor een fijne, gezellige sfeer in de woonkamer en dat is ook al een leuk voordeel.

 

Vermindering van stress

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat planten stress verminderen. Het uitzicht op de groene kleur werkt rustgevend en zorgt daarmee voor een bepaalde vorm van ontspanning. Mensen die zich in een ruimte met planten bevinden, hebben een lagere bloeddruk en voelen zich meer ontspannen en vrolijker.

 

Een schonere lucht

Planten zuiveren de lucht in een ruimte. Ze nemen stofdeeltjes uit de lucht en breken schadelijke stoffen af. Daarbij nemen ze CO2 (een stof die wij uitademen) op, gebruiken ze dit als voedingsstof en scheiden ze weer zuurstof (O2) uit. Niet alle planten hebben een even goed effect, sommige planten doen dit simpelweg beter. Een Epipremnum en Spathiphyllum werken erg goed als luchtzuiverende planten.

 

Een betere concentratie

Een betere concentratie is misschien niet noodzakelijk in de woonkamer, maar op kantoor kun je wel een goede concentratie gebruiken. Aangezien planten voor een betere gemoedstoestand en een schonere lucht zorgen, helpen ze je ook met concentreren. Ze geven je het gevoel dat je dicht bij jezelf staat en brengen de rust in je hoofd die nodig is voor een goede concentratie.

 

Positieve voordelen

Het feit dat planten voor rust, een goede gemoedstoestand en een betere luchtkwaliteit zorgen, zijn natuurlijk de grootste voordelen. Deze voordelen zorgen er daarbij ook voor dat je minder snel last hebt van hoofdpijn, dat je humeur verbetert en dat je een betere nachtrust hebt. Planten kunnen echter ook heel goed de akoestiek in huis verbeteren, aangezien ze achtergrondgeluiden absorberen. Daarbij kunnen ze allergieën voorkomen, zeker wanneer je vanaf jonge leeftijd in een huis met planten leeft.