Led strips winnen enorm aan populariteit. De verkoop van dit type verlichting is vandaag de dag met een gerust hart “booming” te noemen. Inmiddels is die stijgende lijn al een jaar of 3 te zien. Deze populariteit komt natuurlijk ergens vandaan. Velen menen dat dit vooral te verklaren is door het feit dat ledverlichting het type verlichting is dat rekening houdt met de generaties die na ons komen. Met andere woorden, het is een duurzame vorm van verlichting. Minder energieverbruik is belangrijker dan ooit tevoren en alles dat je aan energie kunt besparen is dan ook meegenomen. Voeg daarbij dan nog eens, zoals in het geval van ledverlichting, de lange levensduur en je hebt ook simpelweg geen reden meer om niet enthousiast over deze soort lampen te worden. Maar de populariteit van led licht verklaart nog niet direct de enorme vraag naar led strips. Dus is er meer aan de hand dan enkel en alleen de duurzaamheid van led licht. In het vervolg van dit artikel staan we dan ook in het bijzonder stil bij de voordelen van het gebruik van de led strip.

 

ledstrip

 

Wat is een ledstrip eigenlijk?

Een led strip is feitelijk niets meer of minder dan een aantal led lampjes op een rij, op een strip geplaatst. Deze led lampjes zijn op een bepaalde afstand van elkaar op de strip geplaatst. Deze rij lampjes is in verschillende lengtes verkrijgbaar en een groot voordeel is dat je in veel gevallen zelf de lengte kunt bepalen (hierover later meer). Er zijn led strips voor zowel gebruik binnenshuis als voor gebruik buitenshuis. Kies je voor gebruik buitenshuis, wees dan niet zo onverstandig om te kiezen voor een ledstrip die alleen voor indoor gebruik bedoeld is. De strips voor buiten zijn speciaal gemaakt om ons Nederlandse klimaat aan te kunnen. Daarbij: zit jij te wachten op iets dat kortsluiting heet? Zeker niet.

 

Combineer functionaliteit en sfeer

Bij led licht wordt er ten onrechte nog wel eens vanuit gegaan dat dit altijd heel fel en helder wit licht is. Zeker, dit kan het geval zijn, want dit type licht stond hier vroeger om bekend. Inderdaad is het een heel functioneel type licht. Maar weet ook dat er met led lampen heel sfeervol licht te creëren is. Het is juist deze combinatie die ervoor zorgt dat led strips zo geliefd zijn. Zo is er de led verlichting strip die voorzien is van een dimmer. Overigens kun je, wanneer dit niet het geval is, in verreweg de meeste gevallen een losse dimmer kopen. De dimmer zorgt ervoor dat je kunt switchen tussen functionaliteit en sfeer.

 

 

Ga je een stapje verder, dan kom je uit bij de led verlichting strip met gekleurde lampjes en dimmer. Uiteraard kun je liezen voor het heldere witte en vooral functionele licht. Maar wanneer er behoefte is aan meer sfeer, of een ander soort verlichting dan puur functioneel licht, dan kies je gewoon de kleur licht die hier volgens jou het beste bij past. En als je liever lui dan moe bent, dan kun je dit (optioneel) ook nog regelen vanuit je luie stoel middels een afstandsbediening.

 

Veel verschillende toepassingsmogelijkheden led strips

Het op maat maken van een led strip is, zoals hierboven al genoemd, in een groot aantal gevallen mogelijk. Dit is een eenvoudig karweitje en vergt alleen een schaar en het goed lezen van de bij de led strip meegeleverde handleiding. Het is dan ook aan te raden om de maat ruim te nemen, want tekort komen is vervelender dan eraf halen.
Tot slot willen we je nog graag een aantal toepassingsmogelijkheden van led strips onder de aandacht brengen. Onthoud hierbij de hierboven genoemde voordelen en je begrijpt direct de populariteit van led strips. Zo worden deze gebruikt voor:

 

” Keukenverlichting;
” verlichting op de trap (eventueel in combinatie met bewegingsmelder);
” verlichting voor vitrinekasten;
” als vervanger van spotjes en/of schemerlampen;
” badkamerverlichting.

 

Wanneer stap jij over op led strips?