Vochtproblemen in huis zijn erg vervelend. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die voorkomen kunnen worden verschillende oorzaken hebben. We gaan je in dit artikel per situatie uitleggen hoe je deze problemen herkent en hoe ze worden veroorzaakt. Ook leggen we de meest geschikte oplossing uit voor het probleem om vocht in je huis te bestrijden.

 

Optrekkend vocht 

Optrekkend vocht is een continu proces waarbij grondwater of een andere soort vocht de fundering en muren intrekt. Optrekkend vocht komt meestal voor bij oudere woningen en gebouwen. Je kan optrekkend vocht herkennen aan schimmels of permanente vochtplekken aan de onderkant van de muur en bij de plinten. De fundering wordt hierbij ook aangetast. Dit soort hardnekkig vochtprobleem is enkel op te lossen door een fundamentele en permanente aanpak. Je kan hiervoor terecht bij vochtspecialist Alpha Vochttechniek.

 

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater van buiten de woning binnendringt. Als muren niet meer goed functioneren om het vocht af te voeren, blijft het vocht in de buiten- en binnenmuur opgehoopt. Veel voorkomende problemen die je krijgt bij doorslaand vocht zijn een poreuze of beschadigde buitenmuur. Je kan doorslaand vocht herkennen door langdurige vochtplekken op de buiten- en binnenmuur. Bij vriezen zorgt teveel vocht in de buitenmuur voor extra schade aan de woning. Bij de binnenmuren krijg je last van een muffe lucht en schimmels.

 

Condensatie vocht

Condensatie vocht ontstaat doordat we douchen, de was drogen, koken en soortgelijke activiteiten. Je herkent condensatie vocht vooral aan condens op de ramen. Condensatie vocht trekt ook snel in de stoffering van meubels en kleding die in de kledingkast hangen, hierdoor gaat je kleding muf ruiken. condensatie vochtproblemen zijn gelukkig makkelijk op te lossen. Als je vermoedt dat je last hebt van teveel condensatie vocht, kun je een paar ramen open zetten en hierdoor kan het vocht naar buiten. Zorg ook voor een luchtafvoersysteem in de keuken en in de badkamer en laat de was zoveel mogelijk buiten drogen.

 

Vochtproblemen door lekkage

Wanneer de leidingen  in je woning gaan lekken, ontstaat er vocht in huis door een lekkage. Dit zorgt voor een permanente aanvoer van vocht in de muren. Leidingen kunnen gaan lekken vanwege ouderdom of het verkeerd monteren van bijvoorbeeld een nieuwe kraan. De muren rondom de lekkage zullen vochtplekken en uiteindelijk schimmels vertonen. Als de lekkage onder de tegels bevindt zal je dat in eerst instantie niet herkennen totdat de tegels lo beginnen te laten. Als er grotere scheuren in leidingen ontstaan, kunnen er al vrij snel natte plekken of zelfs plassen ontstaan vanwege de waterdruk in de leidingen. Merk je dat er sprake is van lekkage? Sluit dan direct de hoofdkraan en bel een loodgieter om dit soort vochtproblemen in huis zo snel mogelijk op te laten lossen.