Dat het zinvol is om een uitwisseling te doen, weten veel mensen. Maar waarom is het eigenlijk zo zinvol en wat leer je er precies van? Dat weet niet iedereen. In dit artikel lees je alles over nationale en internationale uitwisselingen en wat het nut ervan is. Lees snel verder als je meer wilt weten over dit onderwerp!

 

Een nationale uitwisseling

Wanneer je tijdens je uitwisseling in Nederland blijft, kun je er veel leren. Er zijn veel culturele verschillen in Nederland die enorm leerzaam zijn. Bijna elke Nederlander heeft wel bepaalde steden of provincies waar hij of zijn nog nooit is geweest en ook niet snel uit zichzelf naar toe zou gaan. Hoe is dat eigenlijk mogelijk aangezien Nederland een klein land is? Binnen Nederland zijn verschillende culturen te vinden en daarom kan het heel leerzaam zijn om een nationale uitwisseling te doen. Wanneer je toch liever naar het buitenland gaat tijdens je uitwisseling kan dit natuurlijk ook gewoon. Een uitwisseling naar Amerika is bijvoorbeeld ook een favoriet bij veel studenten.

 

Goed voor je beeldvorming

Iedereen heeft van tevoren een vooroordeel over een bepaalde stad of een bepaald land en de mensen die daar leven. Denk bijvoorbeeld aan een beeld wat sommige mensen van Rotterdam hebben. Sommige mensen denken dat iedereen daar direct is en een druk stadsleven heeft. Dit valt in werkelijkheid misschien wel reuze mee. De stad is zo groot dat je jezelf niet teveel moet laten beïnvloeden door je vooroordeel. Wanneer je op uitwisseling gaat naar een stad, zul je echt zien hoe mensen daar zijn en krijg je een goede beeldvorming van een stad of een land. 

 

Je leert veel van andere mensen

Wat levert een uitwisseling je precies op? Mensen die terugkomen van een uitwisseling zijn vaak heel enthousiast en hebben veel van elkaar geleerd. “We hebben elkaars lessen meegemaakt’’ is bijvoorbeeld iets wat veel mensen zeggen die terugkomen van een uitwisseling en dat is hartstikke leuk en leerzaam natuurlijk!