Wanneer je op de zolderverdieping te weinig natuurlijke lichtinval en ventilatie hebt, hoort het plaatsen van een dakraam tot een van de mogelijkheden. Een dakraam kun je van binnenuit aanbrengen. Kijk voordat er je een wilt plaatsen wat de mogelijkheden zijn. Neem een dakraam met een tuimelfunctie, zodat hij altijd gemakkelijk schoon te maken is. Wil je zelf het dakraam plaatsen, neem dan zeker niet een te groot dakraam, omdat je dan de draagbalken moet vervangen. Je kunt bij twijfel eerst een vakman raadplegen. Aan de achterzijde van je woning heb je meestal geen vergunning nodig, terwijl dat voor de voorzijde wel het geval is.
Soorten dakramen
Het meest voorkomende dakraam is de gordingenkap. Anderen zijn de sporenkap en kap met zelfdragende dakplaten die je door een vakman moet laten plaatsen. Er zijn hierbij specifieke aanpassingen van het dak nodig. Het dakraam moet, om voldoende licht binnen te krijgen, ongeveer 10% van het vloeroppervlak zijn. Wanneer je aan het werk gaat, moet je de tuin of stoep onder het dak afzetten. Er kan altijd een pan van het dak vallen. Wanneer je niet zeker bent voor een dakraam plaatsen, kun je het beter overlaten aan de vakman.
De plaats bepalen
Je moet de plaats van het dakraam horizontaal bepalen. De plaats van het dakraam heeft invloed op de lichtinval, uitzicht en ventilatie. Ook het gebruiksgemak is bepalend voor de plaats.
Zorg dat je zittend door het dakraam kunt kijken. Daarom moet je het dakraam niet hoger dan 90 cm vanaf de vloer plaatsen. Je moet ook, als het kan, het dakraam bij een warmtebron plaatsen. Zo voorkom je namelijk condens op het glas.
De werkwijze voor een dakraam plaatsen
Wanneer je de beschrijving aanhoudt, voor een dakraam plaatsen, die bij een dakraam wordt geleverd, zal er niets fout gaan. Kom je tijdens het aanbrengen toch problemen tegen aarzel dan niet om raad te vragen. Er verkeerd geplaatst dakraam kan voor veel problemen zorgen.
Meet de afstand tussen de gordingsbalken. Een gordingsbalk is een ligger die in de lengterichting van de kap loopt. Het is een dragende balk. Je moet de gordingsbalk ondersteunen wanneer je hem doorzaagt. Je maakt eerst een werkmansgat van 50×50 cm. Wanneer je dat gat hebt, kun je de dakpannen weghalen. Boor dan op de hoekpunten van het dakraam gaten in het dakbeschot. Zaag de opening van het dakraam. Plaats nu de raveelbalken tussen de gordingen met balkdragers. De raveelbalken worden via de vloer vastgemaakt om de gordingen te ondersteunen. Nu kun je het raamkozijn plaatsen. Lees goed de instructie, omdat het bij ieder dakraam verschillend is.