Als je in je huis een extra ruimte nodig hebt, kun je daarvoor een uitbouw aan je huis bouwen. Indien je echter gaat bekijken wat dat allemaal met zich meebrengt, zie je daar toch al snel van af. Een betere oplossing voor het maken van een extra kamer is een dakkapel op het bestaande schuine dak te plaatsen. Je moet wel, voordat je begint, eerst een vergunning hebben van de gemeente.

 

De kosten van een dakkapel zijn van meerdere zaken afhankelijk.

De tekening en vergunning brengen kosten met zich mee. Je kunt een tekening laten maken door een architect waaraan kosten zijn verbonden. Wanneer je dat echter doet, weet je vrijwel zeker dat zo’n tekening zal worden goedgekeurd. Indien de tekening is goedgekeurd kun je voor het bouwen een aannemer of een klusjesman benaderen. Een klusjesman is goedkoper, maar wanneer je de dakkapel laat bouwen door een aannemer dan heb je er ook garantie op.

De grootte van de dakkapel is voor een belangrijk deel bepalend voor wat betreft de kosten. Het bouwen van een groot dakkapel duurt langer en er wordt meer materiaal voor gebruikt.

Het materiaal van een dakkapel is belangrijk. Een dakkapel van hout laten bouwen is goedkoper dan een van kunststof. Nu kun je ook een kant en klaar dakkapel bestellen die volledig in de fabriek wordt gemaakt. Je hebt dan natuurlijk vooraf uitgekozen wat je wilt hebben. Dat kan er een van hout of kunststof zijn. Kunststof is bij de aanschaf duurder, maar heeft het voordeel dat het niet om de paar jaar geschilderd moet worden. Om een kant en klaar dakkapel op dak te plaatsen heb je een kraan nodig. Wanneer dat geplaatst is, kan het afgewerkt worden.

De hoeveelheid ramen en de constructie ervan zijn ook een belangrijke kostenpost. Moeten de ramen open kunnen of moeten het vaste ramen worden. Vaste ramen zijn goedkoper dan ramen die je kunt openen. Hierbij komen de kosten voor de scharnieren, sluitingen en het afhangen van de ramen.

 

Het opbouwen

Indien je de dakkapel volledig op het dak laat bouwen, moet er een goede planning zijn. Een aannemer zal er meestal drie dagen voor uittrekken. Hij zal eerst de ruimte vrijmaken waar de dakkapel moet komen. Daarna kan hij de dakkapel gaan opbouwen. Wanneer hij de dakkapel heeft opgebouwd, laat hij de glaszetter het glas plaatsen en kan hij zelf de binnenzijde afwerken. Ook het dak van de dakkapel moet waterdicht gemaakt worden. Dat doet een dakdekker. Wanneer het klaar is, moet een schilder de dakkapel komen schilderen. Je kunt dus voor het plaatsen van een dakkapel een klusjesman nemen, maar met een aannemer weet je hoe lang het gaat duren voordat de klus geklaard is.