Tijdens je zwangerschap wil je waarschijnlijk zo veel als mogelijk je kindje kunnen bekijken. Gelukkig heb je recht op een aantal medische echo’s en ga je om de vier weken naar de verloskundige waar je het hartje kunt luisteren van je kleine baby. Tegenwoordig krijg je al bij 8 weken zwangerschap de eerste echo, daarna heb je al vrij snel de 12 weken echo en eventueel de nekplooimeting rond de 14 weken zwangerschap. Dit zijn een hoop echo’s na elkaar, maar na de nekplooimeting heb je pas weer rond de 20 weken de echo. De 20 weken echo heeft ook een hele andere insteek, dit is eigenlijk een hele spannende echo waar ze alles gaan checken aan je baby. Zijn de beentjes wel lang genoeg? Hoe is de buikomtrek? Wat is de afmeting van het hoofdje? Er wordt zelfs gekeken naar de hartkamertjes van je kleine spruit en of er wel de juiste aders lopen. Erg spannend allemaal dus. Veel zwangere dames en aanstaande vaders ervaren de 20 weken echo niet als leuk, maar eerder als spannend. Het leuke van deze echo is dat de echoscopiste vaak wel kan zien of je in verwachting bent van een dochtertje of een zoontje. De baby moet dan wel goed liggen, maar dat is natuurlijk een leuke afsluiter van een spannende echo.

 

De pretecho

Naast de – soms wat – spannende medische echo’s kun je ook zelf voor extra echo’s kiezen. Deze worden dan pretecho’s genoemd. Een pretecho is eigenlijk elke echo zonder medische reden, deze moet je daarom ook zelf betalen. Er bestaan door het hele land speciale pretecho bureau’s waar je terecht kunt. In de omgeving van Roosendaal kun je naar Pretecho & zo. Een pretechobureau is gespecialiseerd in leuke echo’s.
Je kunt hier al terecht voor een echo vanaf 6 weken, voor als je echt niet kunt wachten om je kleintje te zien. Deze echo is niet zo heel erg duidelijk, je kunt vaak al wel het hartje zien kloppen maar je kindje is dan nog heel erg jong en klein. Je kunt vanaf 13 weken zwangerschap ook al een geslachtsbepalende echo doen, dit is in 2D.
Daarna kun je kiezen voor verschillende soorten echo’s, zowel in 2D, 3D en 4D. Kies je voor een uitgebreid consult? Dan betaal je iets meer, maar dan kun je extra lang genieten van de kleine baby in je buik. Je ziet op een 3D echo al op wie de baby lijkt, het neusje van papa en de mond van mama. Dit is erg bijzonder om te zien. Het leuke van deze echo is dat er niet specifiek gekeken wordt naar hoe de baby groeit, er wordt vooral gekeken naar hoe de baby het mooist in beeld gebracht kan worden. Je kunt dus echt ontspannen genieten.

 

Voorbereiden op de pretecho

Hoe moet je je voorbereiden op de pretecho? Eigenlijk hoef je hier alleen maar een afspraak voor te maken en te kijken naar de prijs en betalingsmogelijkheden. Je hoeft je niet in te lezen over eventuele lastige uitslagen of nadelen. De pretechois echt om een leuke tijd te beleven en om lekker naar jullie kindje te kunnen kijken. Plan dus de echo in en geniet er lekker van.