Nu ik een appartementje in het centrum van Utrecht heb bemachtigd, kan ik me voor het eerst in mijn leven bezighouden met de inrichting van een woning. Tot dit moment woonde ik in een kamertje van 12 vierkante meter. Hier paste ik de inrichting toe van de rebelse adolescent die ik in mezelf herkende. Posters van schaarsgeklede dames aan de muur, bierkratten bedekt met pizzadozen als salontafel en op de vloer een tapijt dat door de jaren heen meer sigarettenrook en bier heeft opgezogen dan wijlen André Hazes. Nu ik als volwassen vent een appartement betrek, lijkt het me zaak om het anders aan te pakken. In deze blog beschrijf ik mijn eerste stappen in de wereld van inrichting en interieur. Allereerst de basis van iedere inrichting: de vloer.

Laminaat ligt voor de hand

 

Er zijn legio mogelijkheden voor het uitkiezen van een vloer. Een harig tapijt heeft me altijd aantrekkelijk geleken, waar je op kunt gaan liggen tijdens het filmkijken of op kunt judoën met een geliefde. Modderige schoenen en omvallende glazen ranja zijn in dit geval echter een ramp. Met pijn in het hart valt het harige tapijt af. Tussen de andere opties kan ik er ook al een paar wegstrepen. Natuursteen is te duur, kunststof oogt te goedkoop. Al snel kom ik uit bij laminaat. Laminaat is gemakkelijk schoon te houden, eenvoudig te plaatsen en het geeft je ruimte een frisse uitstraling. Niet verrassend dat het de populairste ondergrond van het moment is!

Welke laminaatsoort kies je?

 

Ook binnen de wereld van het laminaat zijn er talloze varianten. Je kunt kiezen voor planken die parallel naast elkaar geplaatst worden, maar bijvoorbeeld ook voor laminaat in een visgraat-patroon. Daarnaast bestaan er vele opties voor het uiterlijk van de planken. Er is laminaat waar je nauwelijks de bomen in herkent waaruit het is opgetrokken, maar evengoed is er laminaat te verkrijgen dat rechtstreeks uit het woud lijkt te komen. Zelfs laminaat dat eruitziet als natuursteen of beton is te koop! Ikzelf heb mijn oog laten vallen op een neutraal, beigekleurig kliklaminaat. Ik zou nooit hebben gedacht dat ik blij kon worden van een vloer, maar het ondenkbare geschiedt. Het voelt goed om een vloer te zien liggen waarop ik de eerste jaren van mijn volwassen leven ga doorbrengen. Ik heb nu al zin om na te denken over wat ik met de muren ga doen.