Haardhout wordt soms niet goed gedroogd, waardoor het nog lang nat blijft. Daarom zijn in deze blogs enkele handige tips te lezen die ervoor zorgen dat jouw haardhout zolang mogelijk goed blijft. Verder zullen ook …. benoemd worden in de blog.

 

Gedroogd haardhout stoken

Het is belangrijk dat er met droog haardhout gestoken wordt. Als het met te vochtige hout wordt gedaan dan ontstaat er aanslag in pijp, die bij een te hoge temperatuur kan gaan branden. Waardoor er een schoorsteenbrand ontstaat. Daarom is het heel belangrijk om moet goed gedroogd hout te stoken. Dus niet direct stukken gebruiken die gekapt zijn want die hebben vaak een vochtpercentage tussen de 50-60%. Terwijl gedroogd hout onder de 20% zit. Ook is het een hele indringende rooklucht wat ook niet prettig is voor jou als voor je omgeving.

 

Hoe droog je haardhout?

Het drogen van haardhout is een lange periode, want het duurt maar liefst bijna 2 jaar. Bij het drogen van de haardhout is het belangrijk om te weten dat het weer het droogproces kan beïnvloeden. Als het hout door regen, hagel of sneeuw opnieuw nat wordt betekent dat het langer moet drogen, omdat het weer vochtig is geworden. Doordat het hout niet nat mag worden is het verstandig om het droog te bewaren onder een zeil of onder een overkapping. Als je het onder een zeil gaat opstapelen is het belangrijk dat er wel enkele openingen zijn aan de grond zodat er nog wel wind kan komen voor het droogproces. Verder is het belangrijk dat hout in de breedte wordt gestapeld. Dit is verstandig, zodat de wind er beter doorheen kan waaien, waardoor het hout sneller droogt.

 

Voordelen van haardhout

Het ovengedroogde haardhout heeft vele voordelen ten opzichte van hout dat net gekapt is. Bij ovengedroogde haardhout is de kans op ongedierte nul, doordat het ongedierte het niet overleeft bij het drogingsproces. Ook hebben schimmels hier geen schijn van kans, want zij worden ook gedood tijdens het drogen. Dit is een groot voordeel doordat het hout wat net gekapt is wel ongedierte kan bevatten wat ook schadelijk kan zijn voor je huis zoals houtworm. Verder behoudt het hout zijn originele geur en kleur. Doordat het zijn geur behoudt ruikt het lekkerder als het is opgeslagen en als je het gaat stoken. Ook brand het mooier in de houtkachel of open haard. Waardoor het ook zijn charmes lang behoudt. Ovengedroogd haardhout heeft nog enkele voordelen namelijk: je kunt het direct stoken, hoog rendement en gemiddelde vochtpercentage is 20%.