Er zijn een hoop verschillende dingen die invloed kunnen hebben op ons gehoor. Wanneer je naar een concert of festival gaat en je je hier niet op voorbereid kan dit een hoop schade aanrichten. Ook wanneer iemand ouder wordt kan zijn gehoor achteruit gaan. Wanneer dat het geval is, kan een hoortoestel soms een uitkomst zijn.

 

Hoorschade

 

Hoorschade kan dus door verschillende omstandigheden ontstaan. Omstandigheden die wij zelf in de hand hebben, zoals geen preventieve maatregelen nemen bij een concert of luide muziek luisteren, of door omstandigheden die wij zelf niet in de hand hebben. Denk bij die laatste categorie aan ouderdom of verschillende aandoeningen. Wanneer je dus preventieve maatregelen neemt, kun je een hele hoop schade tegenhouden. Preventieve maatregelen zijn bijvoorbeeld oordopjes naar concerten en af en toe een test doen bij audicien Van Boxtel Hoorwinkels.

 

Hoortoestel

 

Maar wanneer het dan toch zo is dat je een hoortoestel nodig hebt, waar moet je dan precies op letten? Het belangrijkste is dat het hoortoestel goed werkt. Een audicien kan samen met jou natuurlijk een aantal toestellen proberen en de verschillende functies van de toestellen laten zien. Er is tegenwoordig een hele hoop mogelijk qua hoortoestellen. Zo zijn er al toestellen die je door middel van bluetooth kan koppelen aan verschillende apparaten. Denk aan een mobiele telefoon. Je kan dan verschillende functies aan of uitzetten via de smartphone en ook het volume bepalen. Er zijn ook toestellen die je met een TV kan koppelen. Je hoort dan het geluid van de TV direct in het hoortoestel in plaats van vanuit de TV.

 

Ook zijn de hoortoestellen steeds kleiner. Waarbij ze eerder vrij groot en zichtbaar waren, kunnen ze tegenwoordig ontzettend klein en onopvallend zijn. Voor mensen die het vervelend vinden om een groot hoortoestel te dragen is dat dus een fijne uitvinding.

 

Belangrijk om te onthouden is dat hoortoestellen niet altijd vergoed worden vanuit de zorgverzekering. Soms is een aanvullende verzekering nodig voor een vergoeding van het hoortoestel. Wanneer er geen aanvullende verzekering aanwezig is, kan het zijn dat het hoortoestel (voor een groot deel) zelf bekostigd moet worden.

 

Meer lezen over onze gezondheid? Houd dan het gezondheidsblog Omnino in de gaten.