Werken in een onderzoekslaboratorium is een van de meest uitdagende beroepen die je kunt uitvoeren. De uitkomst van je experiment staat nooit vast en hier moet je altijd op anticiperen. Het spectrum aan onderwerpen die worden onderzocht in laboratoria is breed. Laboratoria zijn onder te verdelen in twee soorten: wetenschappelijke en niet-wetenschappelijk laboratoria.
Wetenschappelijke laboratoria
Veel wetenschappelijk onderzoek wordt onderbouwd door experimenten die gedaan worden in deze laboratoria. Vaak zijn deze laboratoria daarom ook verbonden aan universiteiten, waar onderzoek gedaan wordt naar scheikundige, natuurkundige of biologische verschijnselen. Denk hierbij aan het onderzoeken van chemische stoffen als asbest, experimenten met elektriciteit of onderzoek naar ziekten. Naast onderzoek om kennis te vergaren, kunnen experimenten ook gedaan worden om een product te creëren, zoals een nieuw geneesmiddel.
Niet-wetenschappelijke laboratoria
Toegepast onderzoek wordt uitgevoerd in de niet-wetenschappelijke laboratoria. Een ziekenhuislaboratorium helpt met het stellen van diagnoses bij patiënten. In kwaliteitslaboratoria van bedrijven wordt de kwaliteit van hun producten gewaarborgd. Daarnaast bestaan ook bouw-fysische laboratoria, deze onderzoeken alles wat te maken heeft met onze gebouwde omgeving. Als laatst zijn er nog de laboratoria die op televisie geromantiseerd worden; de forensische laboratoria onderzoeken bewijsmateriaal van misdrijven.
Opleidingen
Met elk niveau kun je in een laboratorium terecht om te werken. Na het VMBO kun je starten aan het Middelbare Laboratoriumonderwijs (MLO). Het Hogere Laboratoriumonderwijs (HLO) is toegankelijk voor scholieren die de HAVO afgerond hebben. Op universitair niveau zijn veel opleidingen waar je mee in een laboratorium aan de slag kunt. Voorbeelden hiervan zijn Biomedische Wetenschappen en Natuurkunde.
Bedrijven en instellingen
Je kunt op verschillende werkplekken in een laboratorium werken. Je kunt terecht bij instellingen als universiteiten, overheidsinstellingen (zoals RIVM) en de politie. Veel bedrijven hebben ook laboratoria waar onderzoek gedaan wordt naar nieuwe producten. Denk hierbij aan de meest uiteenlopende bedrijven zoals Philips en Bayer. Je kunt ook kiezen voor bedrijven die materialen en machines produceren die bedoeld zijn voor experimenten in onderzoekslaboratoria. Een voorbeeld hiervan is ST Instruments, welke producten als potentiostats en vacuum tribometers leveren aan laboratoria wereldwijd.
Werken in laboratoria is dus ontzettend divers en uitdagend!