Tweedehands of toch een nieuwe fiets?
Er zijn verschillende redenen aan te geven waarom er op een gegeven moment een andere of überhaupt nieuwe fiets moet komen. We gaan er gemakshalve van uit, dat de gemiddelde Nederlander sowieso een fiets heeft of er eentje wil hebben. Je kunt in ons fietspopulaire landje er met enige zekerheid van uitgaan, dat de eerste fiets aangeschaft wordt op een zeer jonge leeftijd, 2-4 jaar. Elke volgende fiets is dan automatisch een vervanging. Dit heeft overigens wel weer een bijkomend voordeel. Indien een kind een fiets snel ontgroeit, heeft de fiets nog niet veel geleden en kan aangeboden worden op de tweedehandsmarkt.
Zeker in de opgroeiperiode, de kinder- en jeugdtijden, is dit een regelmatig terugkerend proces. Kinderen groeien en dus moet de fiets meegroeien, als dat zou kunnen. Helaas zullen de ouders daarvoor in de portemonnee moeten duiken en een andere fiets moeten kopen.
Hierbij komen we dan automatisch op de titel terug: gaan we voor een nieuwe fiets of vertrouwen we erop dat we een goede tweedehands fiets kunnen krijgen?
Met zijn bijna 20 miljoen fietsen, talloze fysieke fietsenhandelaren en een steeds groter aanbod aan fietswebshops als Fietsenplaats.nl zit je in ons kikkerlandje in ieder geval zeer goed als het om aanbod gaat.
Waar moet je zoal op letten bij de aanschaf van een tweedehands fiets?
Als je besloten hebt, meestal vanuit financiële redenen, om een tweedehands fiets te kopen, heb je daarvoor diverse mogelijkheden.
Via advertenties in kranten en prikborden worden fietsen aangeboden, maar via sites als marktplaats wordt het wel heel eenvoudig een tweedehands fiets te vinden. Er is nog een andere optie en die is verreweg te prefereren boven de eerdergenoemde, en dat is een er eentje te kopen bij een gecertificeerde fietsenboer, -zaak, -winkel, -handelaar.
Het belangrijkste verschil ligt ‘m in de afhandeling van mogelijke klachten. Dat begint al bij de keuring van de fiets en niet krijgen wat je voorgeschoteld hebt gekregen. Mocht je toch tot koop overgegaan zijn en er gaat iets kapot, dan zul je het toch zelf moeten oplossen. Via Marktplaats is daar verder nog te vraag of je wel te maken hebt met een bonafide persoon en niet met een oplichter.
Wat dat betreft zit je bij een gewone fietsenzaak dubbel goed: je weet waar je aan toe bent en hebt bij klachten een aanspreekpunt.
Als je een tweedehands fiets koopt, weet je dat het een gebruikt artikel is, dus zal er slijtage zijn. Daar liggen ook gelijk je controlepunten om te zien of het wel de moeite waard is. Onderdelen die je dan moet controleren zijn:
• De banden, die nog voldoende profiel moeten hebben. Vaak zijn ze, al is het maar voor de zekerheid, sowieso aan vernieuwing toe.
• De wielen: zit er geen slag in het wiel, is de spaakspanning goed?
• De lagers: geen speling en geen rare geluiden.
• Stuur en zadel: het liefst verstelbaar, zodat ze aan jouw persoon aangepast kunnen worden.
• De remmen: lopen ze niet aan, hoe is de slijtage, wat voor remmen zijn het?
• De ketting: een gesloten kettingkast is altijd te prefereren , omdat deze vrijwel onderhoudsvrij is. Bij het ontbreken daarvan controleer de spanning van de ketting.
• Het slot: het eigen fietsslot moet soepel open en dicht gaan, hoewel mensen meestal gelijk een tweede slot erbij kopen.
• De verlichting, die moet het doen natuurlijk.
De kans is redelijk groot dat je naast de aanschafprijs tevens wat zult moeten investeren in mogelijke reparaties en onderdelen. Je zult je daarbij moeten afvragen of het wel de moeite waard is of dat je misschien toch maar moet gaan winkelen voor een nieuwe fiets. Mochten financiën daarbij nog steeds die belangrijke rol spelen, dan kan het geen kwaad eens online te gaan zoeken naar een fietswebshop als Fietsenplaats.nl.
Wat mag je verwachten van een nieuwe fiets via Fietsenplaats.nl?
Mocht je je verbazen waarom we juist Fietsenplaats als voorbeeld nemen in deze vergelijking, dan heeft dat een goede reden. Het gaat in deze allemaal om het simpele feit dat je of niet genoeg hebt, of niet al te veel geld wilt uitgeven voor je volgende rijwiel. Tweedehands is een optie, een scherp geprijsde fietswebshop een andere.
Fietsenplaats.nl kan zijn of haar fietsen zo goedkoop aanbieden, omdat ze zich slechts concentreren op één merk, Spirit, en dat maakt het onderhandelen met de fabrikant een stuk gemakkelijker.
Het assortiment bij Fietsenplaats is bijzonder groot, dus hoef je maar naar één plek te gaan voor het uitzoeken van een nieuwe fiets. Je weet dat je nieuwe fiets niet gecontroleerd hoeft te worden op slijtage, hoogstens op misschien niet passende onderdelen als een zadel. In dat geval kun je gelijk bij de online site terecht, via telefoon, email, of live chat, om deze om te ruilen.
Ben je er desondanks nog niet zeker van of je bij deze fietswebshop een nieuwe fiets wilt kopen, ga dan eens op zoek naar Fietsenplaats ervaringen. Op de site vind je tal van reviews en beoordelingen, maar vooral de onafhankelijke ervaringen en vooral klachten zijn van groot belang. Een goede webwinkel, en Fietsenplaats.nl doet er alles aan dat te wezen, is vooral te herkennen aan de manier waarop het met problemen en klachten omgaat.
Bij willekeurig wat voor aankoop dan ook kan er altijd iets mis gaan of ben je van gedachten veranderd. De website dient dan duidelijk aan te geven wat in dergelijke situaties te doen en dat is bij Fietsenplaats zeker het geval. Er zijn, zoals eerder aangegeven, diverse contactmogelijkheden, opties tot annulering en retournering indien je ondanks alles toch niet tevreden bent met het product.
Mochten er fietsenplaats ervaringen zijn die niet zo positief zijn, dan kun je dergelijke klachten als referentie gebruiken om de fietswebshop te vertellen waar jij wilt dat het wel goed gaat. Dat helpt jou als klant, en Fietsenplaats in de aangeboden klantenservice. Beide partijen winnen hierbij.
Al deze keuzes heb je als je toch besluit, met het oog op de scherpe prijzen, bij een fietswebwinkel als Fietsenplaats een nieuwe fiets te kopen. Op deze manier vermijd je de onduidelijke en mogelijke met negatieve verrassingen gevulde wereld van een tweedehands fiets.