Zonnepanelen aanschaffen is vaak voor ieder huishouden een grote investering. Er zal goed over nagedacht moeten worden voordat je besluit zonnepanelen op je dak te monteren. Een beetje hulp bij de aanschaf van zonnepanelen is daarom voor veel mensen ook een welkome bijkomstigheid. Er bestaan verschillende manieren van financiering die je kan gebruiken bij het kopen van zonnepanelen. In deze blog vertel ik je een aantal van deze manieren en wat hiervan de voordelen zijn.
Spaargeld
De beste optie om zonnepanelen aan te schaffen is en blijft toch met het eigen spaargeld. Als je genoeg hebt kunnen sparen om zonnepanelen te kopen met je eigen spaargeld, hoef je natuurlijk ook geen lening af te sluiten en deze met rente terug te betalen. Dit scheelt je op de langere termijn een hoop geld. Het investeren in zonnepanelen is financieel aantrekkelijker dan het geld te laten staan op je spaarrekening. Je hebt namelijk gemiddeld binnen 10 jaar de investering in zonnepanelen terugverdiend en alle besparing na deze periode zijn pure winst voor in de portemonnee.
Groene lening
Beschik je niet over voldoende vermogen om zonnepanelen te kunnen kopen, dan is het afsluiten van een groene lening een goede oplossing. Wanneer iemand geld wil lenen voor duurzame verbeteringen aan een woning, dan kan diegene een ‘groene lening’ afsluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor duurzame verbeteringen als een zonneboiler, isolerende maatregelen of natuurlijk zonnepanelen. Een voorbeeld van zo’n lening is de Energiebespaarlening. Bij deze lening ben je in staat om minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,- te lening met een aantrekkelijk rentepercentage. Deze lening is vaak ook nog eens fiscaal aftrekbaar aangezien zonnepanelen kopen wordt gezien als een verbetering aan de woning.
Collectief
Ben je in de toekomst van plan om zonnepanelen te kopen? Dan is het slim om nu al rond te vragen in de omgeving of er meer buurtbewoners geïnteresseerd zijn in deze investering. Als er meerdere buurtbewoners zonnepanelen willen kopen, ben je in staat om een grote order de plaatsen. Hierdoor kunnen jij en je buren optimaal profiteren van een flinke korting.
Subsidies
Omdat zonnepanelen een duurzame maatregel zijn kan je in aanmerking komen voor een aantrekkelijke subsidie. Helaas is de landelijke subsidieregeling wat dit betreft afgelopen, al hanteren sommige gemeenten nog wel een lokale regeling. Ben je benieuwd of er aantrekkelijke subsidieregelingen in jouw gemeente zijn? kijk dan op de Energiesubsidiewijzer.
Hypotheek
De laatste mogelijkheid die ik met jullie wil delen is het onderbrengen van zonnepanelen in de hypotheek. Het aantrekkelijkste voordeel van deze optie is dat je nu profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Heb je op het moment geen ruimte in je hypotheek maar wil je toch zonnepanelen op deze manier aanschaffen? Vergeet dan niet de extra kosten die komen kijken bij het verhogen van je hypotheek, zoals notaris- en taxatiekosten.