Een huis waarin geen gereedschap te vinden is, bestaat niet. Gelukkig zijn er in ons land heel wat mensen die niet in het programma “Help, mijn man is klusser” passen. Want anders zou het er heel anders uitzien in ons land.
Gereedschap
Wie een woning heeft, is in het bezit van gereedschap om zelf klussen uit te voeren. Dat geldt eens te meer voor hen die in een huis wonen, zeker wanneer er ook nog een tuin aan vast zit. Want een tuin wil bij de start van de lente opgeknapt worden en klaargemaakt worden voor de zonnige tijd van het jaar. Tuingereedschap is dan ook geen luxe, maar uiterst noodzakelijk om die klus te klaren. Tijdens de lente, de zomer en een deel van de herfst moet er gras gemaaid worden, heggen en struiken bijgeknipt, bomen gesnoeid en eventueel ook hekken geverfd. Tuingereedschap is daarom meer dan een grasmachine en een heggenschaar. In veel schuren vind je dan ook spades, tuinharken, snoeizagen, schoffels en afdekhoezen. Overigens is het goed mogelijk dat er tevens sprake is van elektrisch gereedschap, zoals een elektrische grasmaaier of dito heggenschaar. Wie wil genieten van zijn tuin, zal er onderhoud in moeten verrichten. Zonder gereedschap wordt dat moeilijk.
Binnenshuis
Wat voor de tuin logisch is, geldt vanzelfsprekend ook binnenshuis. Even een schilderij ophangen, een kamer verven, een lamp ophangen, al deze en vele andere handelingen kunnen alleen goed verricht worden wanneer er fatsoenlijk gereedschap aanwezig is. Geen klusspullen die super goedkoop aangeboden worden, aangezien die al snel stuk gaan of niet blijken te werken, maar deugdelijk gereedschap, waarmee een klus goed en effectief kan worden geklaard. Dat geldt voor de kleine- en zeer zeker voor de grotere klus. Waar zou je zijn zonder elektrisch gereedschap, zoals een boormachine of een boor/schroefmachine? Deze hulpmiddelen en handgereedschap, zoals een hamer, schroevendraaiers, verfkwasten en schroefsleutels zijn dan ook in ieder huishouden te vinden. Zelfs als de bewoner het werk liever aan een ander over laat.
Repareren
Algemeen gesteld, geldt dat repareren duur kan worden. Denk maar eens aan een bezoek aan de garage. Los daarvan zijn er kleine dingen die iedereen zelf kan doen. Dankzij deugdelijk gereedschap kun je zelf een slot vervangen, een fiets repareren of een nieuwe lamp ophangen. Met behulp van een set steekringsleutels, een kniptang en een set offset ringsleutels kun je niet alleen de fiets zelf onderhouden, maar in sommige gevallen zelfs aan de auto sleutelen. Door goed gereedschap te gebruiken, voorkom je ongelukken en kun je goed werk leveren. Slecht, goedkoop gereedschap kan bij het uitoefenen van kracht breken of krom trekken. Met een beetje pech houd je daar een wond aan over, als het al niet erger is. Alleen daarom al is het aan te bevelen om een veiligheidsbril te dragen. Dat geldt zeker voor kinderen die mee willen helpen. Voorkomen is namelijk veel beter en tevens goedkoper dan genezen.
Elektrisch gereedschap
Iedereen heeft wel eens gezien hoe iemand met een elektrische heggenschaar niet alleen de heg bijknipte, maar ook het snoer doorsneed. We lachen er om, want de persoon in kwestie krijgt een oplawaai en valt eventueel zelfs van de ladder. Toch gebeuren dit soort zaken vaker dan je zou denken. Veiligheid moet daarom altijd voorop staan. Een stevige ladder is geen luxe, maar voorkomt veel ellende. Zoals een laserwaterpas helpt te voorkomen dat achteraf de zaak scheef is, of een bij de klus horende tang helpt effectief te werken. Tegenwoordig wordt veel elektrisch gereedschap met oplaadbare accu’s geleverd. Dat geeft veel meer bewegingsruimte. Maar het levert tevens vragen op:
– Helpt het om, na gebruik, de accu direct op te laden, zodat niet wanneer hij de volgende keer nodig is, blijkt dat de accu leeg is en eerst moet worden opgeladen?
– Wordt daarmee de levensduur van de accu verlengd?
Kijk bij de aankoop ook naar de accu zelf. Een Nikkelcadmium accu mag bijvoorbeeld niet worden opgeladen voordat hij helemaal leeg is. Terwijl de duurdere Lithium-ion accu altijd kan worden bijgeladen.
Combinatietang
Wie kent niet het Fabeltjeskrantliedje “Daar komt Willem met de combinatietang”. In zowat ieder huishouden vind je gereedschappen zoals een hamer, een combinatietang en een paar schroevendraaiers. Velen gebruiken de combinatietang voor zowat iedere klus. De vraag is of dat verstandig is. Goed handgereedschap draagt bij aan het voorkomen van schade en het goed afhandelen van het werk. Wie een combinatietang gebruikt om een moer los te draaien, zal die moer beschadigen. Dat is geen punt wanneer ze vervangen wordt, maar niet aan te bevelen als ze weer gebruikt wordt. Gereedschap is veel meer dan de drie genoemde componenten. Voor de ene handeling is een zijkniptang of een punttang gevraagd, voor een extra gaatje in de ceintuur een gaatjestang en voor ander werk kan een waterpomptang nodig zijn.
‘Effe snel’
Vaak wordt een klus ‘effe snel’ afgehandeld. Soms kan dat makkelijk. Soms blijkt dat die snelheid de zaak gecompliceerder kan maken. Zo zal een kind dat gevraagd wordt het gras te maaien, dat veelal met tegenzin doen en dus ‘effe snel’ proberen de zaak af te handelen. Dat betekent dat het tuingereedschap na gebruik direct in de schuur geplaatst wordt. Niet schoongemaakt, want dat kost extra tijd. Is het gras vochtig, dan gaat het gereedschap op den duur roesten, waardoor het minder goed functioneert en sneller aan vervanging toe is. Dat geldt voor ieder stuk gereedschap, dus net zo goed voor handgereedschap of elektrische gereedschap. Neem daarom altijd ruim de tijd om een klus te klaren.
* Leg een zeil of een laken neer;
* Houd het gereedschap dat nodig is bij de hand, zodat je niet steeds moet stoppen om iets op te halen;
* Zorg voor veiligheid op de werkplek;
* Werk rustig;
* Reinig alle materiaal nadat het gebruikt is en berg het schoon op.
Wie deze simpele regels hanteert, in combinatie met gereedschap dat bij de klus hoort en dat van een prima kwaliteit is, zal niet in aanmerking komen voor het programma waar velen lachend naar kijken. Want zo’n klusser wil je toch niet zijn of worden?