Een gourmetstel is zonder twijfel tegenwoordig één van de meest populaire kookattributen. En terecht, want iedereen die wel eens rondom een gourmetstel heeft gezeten met gezin, vrienden of familie weet dat gourmetten een uitermate gezellige bezigheid is. Een gourmet biedt voor elk wat wils en dat maakt het tot iets dat ook geschikt is als er “moeilijke eters” aan tafel zitten. Groente, vlees, vis of zelfs een pannenkoekje … alles dat je in een reguliere koekenpan of wok kunt bakken of braden kun je ook in een mini-koekenpannetje van het gourmetstel bereiden. Is dit alles dat er over gourmetstellen te melden valt? Zeker niet en daarom willen we je er in dit artikel graag iets meer over vertellen.
De oorsprong van de gourmet
Je zou bijna denken dat wij Nederlanders de uitvinders van gourmetstellen zijn. Toch lijkt dit niet het geval te zijn. We kiezen heel bewust voor “lijkt”, want het is niet helemaal duidelijk wie het gourmetten heeft bedacht. Er zijn twee volken die in aanmerking komen voor deze eer. In het verre China is het heel gebruikelijk om met een aantal mensen aan tafel te zitten en hier samen te koken. Dit koken moet je dan zien als het bereiden van kleine gerechtjes en is dat nu niet precies wat wij doen als we rondom het gourmetstel zitten?
Het tweede volk dat de bedenker van de gourmetset zou kunnen zijn, dat zijn de Zwitsers. Zwitserland staat, naast horloges en chocola, bekend om zijn kaas. Middels een zogenoemde “raclette” wordt Zwitserse kaas gegrild of gesmolten en ja, alweer in gezelschap van een aantal mensen aan tafel.
Wie van de twee het is, daar zijn de meningen over verdeeld. Feit blijft in elk geval dat wij Nederlanders heel goed raad weten met gourmetstellen en het is dan ook niet vreemd dat er in menig huishouden een gourmetset in de kast klaar staat.
Met of zonder bakplaat?
De gourmetstellen van het eerste uur waren die met een brander waarboven je in een koekenpannetje aan het kokerellen ging. Deze branders werden overigens vaak gevuld met spiritus. Hoewel deze gourmetstellen anno nu nog zeker wel verkrijgbaar zijn, is het wel oppassen geblazen als je deze gebruikt. Valt zo’n brander om, door bijvoorbeeld per abuis flink tegen de tafel stoten, dan kan er in no time brand ontstaan. Verder geeft een spiritusbrander behoorlijk veel walm af, iets dat niet bevorderlijk is voor je (meestal lichte) plafond. Anno nu kun je daarom in plaats van de spiritusbrander beter kiezen voor een elektrisch gourmetstel. De werking is feitelijk hetzelfde als het eerder genoemde model, maar dan wel veel veiliger.
Steeds vaker kom je het combi gourmetstel tegen. Dit is een reguliere, elektrische gourmetset maar dan eentje met boven de pannetjes ook nog een bakplaat. Deze bakplaat wordt, in het geval van gourmetten, een gourmetplaat genoemd. Eén van de voordelen van een dergelijke gourmetplaat is dat je hier wat grotere hoeveelheden tegelijk op kunt bereiden. Een andere voordeel is dat een gourmetplaat vaak “geribbeld” is. En zeg nu zelf, een stukje vis, vlees of groente met van die typische grillstrepen … dan loopt het water je toch al in de mond? Het heeft ook nog praktische voordelen: de warmte van het pannetje wordt beter geleid, het vlees of de vis gaart dus sneller en bovendien “plakt” het materiaal minder snel.
Gourmetstel kopen?
Na het lezen van dit artikel wil je natuurlijk niets liever dan direct aan tafel om gezellig te gaan gourmetten. Dan moet je natuurlijk wel een gourmetstel hebben! Een gourmetstel kopen doe je vandaag de dag, net als jouw andere aankopen, gewoon online. In de fysieke winkels heb je nu eenmaal minder keus en liggen de prijzen meestal hoger. Zo kun je online kiezen uit verschillende merken, maar ook uit verschillende vormen. Gourmetstellen zijn er immers in verschillende vormen en afmetingen. Van ronde tot vierkante tot rechthoekige modellen en van tweepersoons tot wel acht persoons. Waar je ook voor kiest, wij wensen je in elk geval een hele gezellige en smakelijke gourmet!