Wanneer je je tuin opnieuw in wilt gaan richten, zijn er heel veel keuzes waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan grind, tegels, hout of gras. Wanneer je kiest voor gras zijn er ook verschillende opties om tussen te kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor het leggen van graszoden of ga je graszaad zaaien? Hieronder lees je alles over het leggen van graszoden en het zaaien van graszaad. Ook krijg je de voor- en nadelen van beide opties te zien. Door middel van beide opties kun je mooie grasmatten krijgen, echter zit er een verschil tussen prijs en het proces.

 

Graszoden en graszaad

Maar, wat zijn graszoden eigenlijk? Een graszode is eigenlijk een lange, dunne plak gras. Deze plak gras bestaat onder andere uit een laag aarde, een laag wortels en een laag gras. De graszoden worden op grote oppervlaktes gekweekt en zijn pas na 12-14 maanden volgroeid genoeg om geoogst te worden. De graszoden moeten namelijk sterk genoeg zijn om op een ander stuk grond door te kunnen groeien. Wanneer je deze plaatst, heb je direct een prachtige grasmat in jouw tuin liggen.

 

Graszaad is een heel ander verhaal. Graszaad is, zoals de naam het al zegt, zaad van gras. Wanneer je deze in de grond stopt, ontkiemen deze langzaam en krijg je uiteindelijk een mooi stuk gras in jouw tuin.

 

Aanlegmethode

Sinds graszoden en graszaad twee verschillende vormen van gras zijn, hebben deze ook een verschillende manier van het aanleggen ervan. Bij graszoden aanleggen is het belangrijk om de grond eerst goed om te spitten, hierdoor komt de verse grond bovenop te liggen. Na het omspitten kun je de grond even recht harken, daarna hoor je de grond goed plat te stampen. Na het platstampen van de grond moet je de grond heel licht egaliseren, met een minder grove hark. Hierdoor kunnen de wortels van het gras goed de grond in groeien. Verspreid de graszoden over het oppervlak en leg deze strak tegen elkaar aan. Stamp na het aanleggen de graszoden goed aan. Vervolgens moet je de graszoden goed nat spuiten, zodat zij gelijk genoeg voeding krijgen.

 

Bij graszaad zaaien gaat het ongeveer op dezelfde manier. Voor graszaad is het het beste om deze in het voor- en najaar te zaaien, dat komt door de temperatuur van de grond die op dat moment optimaal is. Bij het zaaien van graszaad hoor je de grond ook eerst om te spitten. Je hoeft de grond niet plat te stampen, maar wel nog even ligt te egaliseren. Hierna kun je het graszaad verspreiden over het oppervlak en nat sproeien.

 

Voor- en nadelen

Natuurlijk kennen beide vormen van het aanleggen van gras zo zijn voor- en nadelen. Ten eerste, door middel van het aanleggen van graszoden ligt er direct een mooie grasmat in de tuin. Je hoeft niet te wachten op het groeiproces van graszaad. Ten tweede, vogels zijn dol op graszaad. Vogels kunnen het graszaad gemakkelijk uit de grond pikken, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Dit is bij het aanleggen van graszoden niet het geval. Ten derde, door de sterke wortellaag die graszoden hebben is het voor onkruid erg moeilijk om tot het oppervlak te komen. Bij het zaaien van graszaad is dit wel mogelijk.

 

Nu alle kenmerken, aanlegmethodes en voor- en nadelen benoemd zijn, is het aan jou om een keuze te maken. Kies je voor het leggen van graszoden of ga je liever voor het zaaien van graszaad?