Het belang van een EHBO cursus wordt vaak onderschat. Men denkt al snel dat als er iets gebeurd, een ander vast wel weet hoe te handelen. Maar als we dat allemaal denken, dan is er wel een probleem op het moment dat er eerste hulp verleend moet worden bij iemand die het nodig heeft. Het bieden van eerste hulp is in veel gevallen levensreddend. Wanneer je een EHBO cursus hebt gevolgd, weet je precies wat je moet doen in welke situatie totdat de ambulance is gearriveerd. Deze handelingen zijn van levensbelang.

 

Waarom is het bieden van eerste hulp zo belangrijk?

Veel mensen hebben niet door dat de eerste minuten na het oplopen van lichamelijk letsel zeer belangrijk zijn. Men denkt vaak dat ze iemand het beste gewoon kunnen laten liggen totdat professionele hulp is gearriveerd. De professionele hulpverleners hebben immers de juiste tools om het slachtoffer te helpen. Dit is een groot misverstand. Een ambulance doet er gemiddeld 10 minuten over om bij het slachtoffer te komen. Bij een hartaanval bijvoorbeeld moet iemand binnen 6 minuten gereanimeerd worden, wanneer dat niet gebeurt is de kans 99% dat het slachtoffer komt te overlijden. De kans is zeer klein dat een ambulance binnen die 6 minuten al gearriveerd is, daarom is het dus belangrijk dat er iemand in de omgeving is die weet hoe te handelen. Maar ook bij minder ernstige situaties is EHBO van belang, bijvoorbeeld bij een brandwond moet de wond gespoeld worden. Als dit niet gebeurt is er kans op infectie. Al die kleine dingen leer je tijdens een EHBO cursus en zijn van belang om erger te voorkomen.

 

EHBO cursus vergoeding

Niet alleen is onwetendheid over het belang van EHBO een reden dat mensen het niet volgen, maar ook de kosten voor een cursus schrikt mensen vaak af. Echter wat veel mensen niet weten is dat er in veel gevallen voor een EHBO cursus een vergoeding is vanuit de zorgverzekering. Zorgverzekeraars vinden preventieve zorg namelijk steeds belangrijker, omdat door direct ingrijpen de ziektekosten sterk gedrukt kunnen worden en zij uiteindelijk weer goedkoper uit zijn. Het wel of niet vergoeden van een EHBO cursus zit in een aanvullende dekking. Vaak heeft de zorgverzekeraar contracten met organisaties waar een certificaat of diploma behaald kan worden.