Veel mensen denken liever niet na over het overlijden, wat eigenlijk wel verstandig is om te doen. Wanneer je de erfgenaam bent van iemand die overleden is, ga je een lang en moeilijk proces tegemoet. Het is in ieder geval handig om al het een en ander te weten over het erfrecht, hier krijg je een idee van wat er te wachten staat. 

 

Voor overlijden

Wanneer er een aantal zaken geregeld zijn voor het overlijden, kan dit ook een zekere vorm van rust geven. Je kunt voor het overlijden al heel veel zaken regelen. Het maken van afspraken of overleggen is heel belangrijk. Wanneer iemand overleden is, staan deze afspraken namelijk al vast en kunnen de nabestaanden hier geen ruzie over krijgen of discussies over voeren. Deze afspraken en regels worden genoteerd in een testament, wat bij een notaris of nalatenschap specialist opgesteld wordt. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de nabestaanden niet voor eventuele onverwachte kosten komen te staan. Een advocaat erfrecht kan ook helpen met het verduidelijken van het gehele proces. 

 

Het overlijden

Na het overlijden heb je als erfgenaam heel veel te doen. Je gaat je dan ook bezighouden met zaken waar je je normaal niet mee bezighoudt. Als erfgenaam ben je verantwoordelijk voor de bezittingen en schulden van de persoon die overleden is. Je moet bijvoorbeeld een lidmaatschap opzeggen of een huis verkopen. Al deze taken kunnen soms voor verwarring zorgen omdat je er niet dagelijks mee bezig bent. Er zijn wel een aantal bedrijven of instanties die je kunnen helpen met al deze taken.

 

Na het overlijden

Na het overlijden heb je als erfgenaam dus nog vrij veel te regelen. Dit is een erg drukke periode. Nadat je alle taken afgehandeld hebt, kun je eindelijk rusten. Vaak begint dan pas het rouwproces. Het besef van het verlies begint. Al met al is het erfrecht een grote opdracht. Het vereist veel tijd en is een periode vol emoties. Mochten er meerdere erfgenamen zijn, probeer ruzies of hevige discussies te vermijden. Het is voor iedereen een lastige periode