Rondom feestdagen, zoals kerstmis, hangen vaak een aantal tradities. Het geven van een kerstpakket is er daar eentje van. Sommige daarvan bestaan al heel lang, andere hebben een meer recentere ontstaansdatum. Volgens Wikipedia is het kerstpakket zo’n 200 jaar geleden ontstaan onder de boerenbevolking. Naast de uitwisseling tussen buren en bekenden van wensen, werd ook eten en drinken aangeboden. De hulp op de boerderij, die tijdens deze dagen naar huis ging, kreeg van de boer een pakketje mee met allerlei lekkernijen en voedsel en dat is uitgegroeid tot de gave van het kerstpakket.

 

Kerstpakket

 

Hoe werkt het tegenwoordig?

Als je een niet al te groot bedrijf hebt, dan kun je misschien nog de energie opbrengen er zelf iets leuks van te maken. Het kerstpakket is echter inmiddels zo populair geworden, dat menigeen deze taak uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Tegenwoordig hebben dit soort bedrijven allemaal hun eigen site, zodat je de pakketten heel gemakkelijk vanuit je luie stoel online uit kunt zoeken.

 

Soorten kerstpakketten

Het belangrijkste onderscheid dat gemaakt kan worden, is die tussen vooraf samengestelde kerstpakketten en pakketten die je zelf kunt samenstellen. In de eerste groep vind je voornamelijk een algemene inhoud, maar is het ook mogelijk zogenaamde themapakketten te bestellen. Thema’s als wijn en bier zijn erg populair, maar ook pakketten, die het oorspronkelijke idee van voedsel en lekkernij helemaal loslaten. We hebben het dan over allerlei schoonheidsproducten of bijvoorbeeld wellness.

 

Mannen en vrouwen

Een ander onderscheid, dat gemaakt kan worden bij het bestellen of samenstellen van een kerstpakket, is die tussen de seksen. Mannen en vrouwen geven nu eenmaal vaak de voorkeur aan andere dingen en een baas, die daarover nadenkt, zal zeker gewaardeerd worden. Bij niet al te veel personeel kun je zelfs nog persoonlijker worden en het pakket afstellen op de werknemer zelf. De mogelijkheden die het moderne online kerstpakkettenbedrijf tegenwoordig aanbieden, worden steeds uitgebreider.