Wanneer een van jouw naaste dementie heeft, is het belangrijk om goed met de ziekte om te gaan. De persoon met dementie is namelijk ook moeilijk te benaderen. De dementie kan bij sommige mensen ineens snel gaan en het accepteren dat ze jou niet meer herkennen valt vaak ook lastig bij de naaste geliefden. Dit is iets wat geaccepteerd moet worden, want de persoon met dementie kan er ook niks aan doen. Zoek jij zorg in Tilburg? Zorgservice-brabant.nl biedt 24/7 zorg aan en ook aan mensen die dementie hebben. Er zijn ook een paar dingen die je beter niet bij iemand kan doen met dementie. Lees het artikel om te weten hoe jij het best met demente personen om kan gaan. 

Test de persoon met dementie niet teveel

Je hoeft er niet vanuit te gaan dat een persoon met dementie altijd verward is. Op de meest onverwachte momenten hebben zij een helder moment, het gaat dus met ups en downs. Het ligt er ook aan in welk stadium van de dementie de persoon zit. Zit de persoon nog in het begin, dan heeft hij of zij minder downs dan iemand die al in de laatste fase zit. Bij iemand met dementie is het van belang om mee te gaan in het verhaal dat ze vertellen. Toon belangstelling voor iemands verhaal, ook als je het al meerdere keren hebt gehoord. Ga er ook niet vanuit dat het geen zin heeft om op bezoek te komen, samen iets te ondernemen of zelf een verhaal te vertellen, omdat ze verward zijn of het toch weer vergeten. Test degene met dementie ook niet teveel door veel vragen te stellen of de persoon bijvoorbeeld de namen van kinderen op te laten noemen. Zeker niet wanneer je merkt dat de ander het echt niet meer weet. 

Ongepast gedrag

Wanneer een persoon met dementie ongepast gedrag vertoont, kun je hem of haar beter niet terechtwijzen, corrigeren of tegenspreken. Ook discussiëren heeft meestal geen zin en lost niets op. Meebewegen en afleiden helpt vaak beter om de rust terug te laten keren. Beaam verdriet of boosheid. Geef iemand ruimte om zijn of haar gevoelens te tonen en ontken of negeer die emoties niet. Boos worden, agressief doen, dwalen, knoeien, zeuren, vragen en nog eens vragen. Dit gedrag wordt veroorzaakt wordt door de ziekte in het hoofd. Het kan soms natuurlijk super vervelend zijn, maar onthoud dan dat degene met dementie hier ook niet voor gekozen heeft. Wanneer de persoon met dementie ongepast of opvallend gedrag vertoont houd diegene dan extra goed in de gaten. Heb jij geen of weinig tijd voor het verzorgen van jouw geliefde dan kan je extra zorg inschakelen. Focus ook niet op wat niet meer lukt, maar richt je op alles wat degene met dementie nog wel kan. Stem de activiteiten daar op af en maak complimenten voor dingen die hij of zij wel goed doen.