Als je een open haard hebt, heb je een prachtige sfeermaker in huis gehaald die veel warmte en gezelligheid te bieden heeft. Een open haard zorgt voor een gezellige ambiance. Een van de nadelen van een open haard is helaas dat deze onderhoud nodig heeft en geregeld schoongemaakt moet worden. Maar hoe houd je jouw gashaard, houthaard of elektrische haard op een slimme manier schoon? Onderstaande adviezen en tips gaan je daarbij helpen.

 

Een klein laagje as mag best!

 

Als je jouw haard hebt aangemaakt met hardhout van Goldenflame, dan komt er een moment dat het haardhout helemaal opgebrand is. Goldenflame haardhout brandt lang, maar wat moet je precies doen als het hout is helemaal uitgefikt is? De eerste reflex van veel beginners is: direct opruimen die asresten! Maar dat is niet het meest verstandige om te doen. Laat in elk geval een klein laagje as liggen. Asresten hebben namelijk een functie. Zo werken ze isolerend: ze beschermen de bodem tegen hoge temperaturen. Naast deze beschermende werking is een laagje houtresten op de haardbodem ook belangrijk om het vuur bij de volgende stooksessie goed te kunnen laten aanwakkeren.

 

Zorg ervoor dat de stenen geregeld schoongemaakt worden

 

Heb je een open haard die is ingebouwd in de schoorsteen of in een stenen kapsel? Maak de stenen dan geregeld schoon met een stofzuiger. De stenen van een open haard worden snel zwart en stoffig. Door de stenen goed te stofzuigen en helemaal vrij van stof te maken, voorkom je dat er lelijke zwarte plekken op de stenen ontstaan. Ook kun je een natte doek gebruiken om de zwarte roetaanslag periodiek te verwijderen.

 

Het raam van de open haard schoonmaken

 

Wil je optimaal kunnen genieten van het haardvuur, zorg er dan voor dat de haardruit goed schoon is. Er geldt een aantal regels voor het schoonmaken van het glas. Gebruik hiervoor geen schuurspons, anders ontstaan er krassen. Het beste kun je een microvezeldoek gebruiken en een glasreiniger zonder alcohol erin. Vlekken die moeilijk te verwijderen zijn kun je aanpakken door nat krantenpapier te gebruiken en zo het roet weg te vegen.

 

Jaarlijks onderhoud open haard

 

Zorg ervoor dat je minimaal eens per jaar de open haar controleert op eventuele schade., zoals scheurtjes waar roet in kan komen te zitten. Maak verder minstens tweemaal per jaar de schoorsteen schoon om schoorsteen- en haardbranden te voorkomen.