Net als veel andere machines die in de agrarische sector gebruikt worden, hebben ook transportbanden periodiek goed en grondig onderhoud nodig. Zonder goed onderhoud gaan zelfs de beste transportbanden van Van Trier Europe slijtage vertonen en werken dan niet meer naar behoren. Maar hoe dien je een transportband precies te onderhouden? Je leest het in dit artikel met tips voor het goed (onder)houden van je transportbanden. Een van de normen qua onderhoud is dat het onderhoud steeds vaker preventief plaatsvindt, dus ter voorkoming van toekomstige schade en defecten.

 

Het begint met een grondige visuele inspectie

Elk onderhoud aan machines en apparaten kan het beste begonnen worden met een visuele inspectie. Bij het op zicht controleren van Van Trier Europe, dien je eerst te kijken of er op de transportband kleine beschadigingen te zien zijn. Zijn de lagers en de rollen volledig aanwezig? En hoe zien de spindels, profielen, pulleys en het glijbed er uit? Belangrijk is verder om te beoordelen of de transportband goed gecentreerd is. De band dient precies tussen de rollen te zitten. Verder moet je de band aanzetten om te bekijken of de transportband van Van Trier Europe de opliggende producten goed verplaatst. Als de band moeilijk begint te lopen bij zwaardere producten, is er iets niet in orde. Ten slotte: bekijk of de band goed schoon en fris is. Zit er overal vuil en/of stop op de transportband, dan kan dit schade toebrengen aan je producten! Besteed hierbij speciale aandacht aan eventuele barstjes en scheurtjes in de band. Dit zijn namelijk bij uitstek plekken waar bacteriën groeien en schimmel en troep zich op kan hopen.

 

Hoe vaak dien je transportbanden te inspecteren op onvolkomenheden?

De vraag hoe frequent een transportband geïnspecteerd moet worden, is afhankelijk van uiteenlopende factoren. Bepalend is onder meer het type band, het materiaal waar deze van is gemaakt en welke producten ermee vervoerd worden. Als de lopende band in een ruimte staat waar sprake is van sterk wisselende of extreme temperaturen, dient vaker een inspectie uitgevoerd te worden.

Ga voor de regelmaat qua inspectie uit van minimaal eens per twee maanden. Een inspectie hoeft niet lang te duren, maar door zeer geregeld je transportband te controleren, kun je problemen en schade op termijn voorkomen!