Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het juiste vloerkleed voor je huis. De functie van het vloerkleed, de stijl en de maat zijn belangrijk om te overwegen.

 

Een goede richtlijn is om na te denken over in welke delen van jouw huis je het vloerkleed wilt hebben. Vloerkleden kunnen verschillende functies hebben, zoals: het absorberen van vuil en vocht, het beschermen van vloeren tegen krassen of vlekken, het geven van warmte of het toevoegen van zachtheid.

 

Waarom vloerkleden belangrijk zijn in elk huis

Vloerkleden zijn een geweldig huis decoratie-element omdat ze veel voordelen bieden en daarom is het belangrijk om minstens één vloerkleed in huis te hebben.

Vloerkleden zijn een essentieel onderdeel van elk interieur. Ze helpen de kamer gezelliger en gastvrijer te maken en geven de ruimte ook warmte. Vloerkleden helpen ook om het geluid in huis te verminderen, waardoor ze een zeer goede keuze zijn voor woonkamers en keukens. Daarnaast kan je een vloerkleed aan je huis toevoegen als onderdeel van het interieur. Je kan er jouw interieur een persoonlijke touch mee geven. Er zijn veel verschillende soorten vloerkleden, dus het is niet moeilijk om er een te vinden die bij jouw stijl past.

 

Vloerkleden zijn dus heel functioneel. Het is daarom niet alleen belangrijk om te kijken wat voor vloerkleed het mooiste staat in jouw interieur, maar ook op welke manier het een functie kan hebben. Laagpolige vloerkleden zijn bijvoorbeeld makkelijk schoon te maken en daarom geschikt voor plaatsen waar veel wordt gelopen met schoenen aan. Ligt het vloerkleed op een plaats waar veel op sokken wordt gelopen of waar kinderen op de vloer spelen, dan is een hoogpolig vloerkleed een betere keuze.

 

Verschillende materialen

Er zijn veel soorten vloerkleden op de markt. Van natuurlijke vezels zoals wol of katoen tot synthetische vezels zoals nylon, polyester en acryl. Elk type vloerkleed heeft zijn voor- en nadelen.

Vloerkleden van natuurlijke vezels worden meestal gemaakt van wol, katoen en linnen. Wol wordt vaak gebruikt voor vloerbedekking omdat het gemakkelijk schoon te maken is, duurzaam is en een zacht gevoel geeft. Enkele nadelen van vloerkleden van natuurlijke vezels zijn dat ze speciale zorg vereisen en veel meer kunnen kosten dan tapijten van synthetische vezels. Katoen wordt vaak gebruikt voor karpetten omdat het niet zo gemakkelijk vuil laat zien als andere materialen zoals nylon of polyester, maar het is gevoeliger voor vervaging door blootstelling aan zonlicht. Linnen biedt de voordelen dat het een milieuvriendelijk materiaal is en tegelijkertijd behoorlijk duurzaam is.

 

Welke vorm moet mijn vloerkleed hebben?

De vorm van het vloerkleed kan afhangen van de grootte van de kamer en de stijl. Als je op zoek bent naar een vloerkleed dat de ruimte opent, dan is een rechthoekig of vierkant vloerkleed de beste keuze. Als je je kamer een meer knusse uitstraling wilt geven, dan is een rond of ovaal tapijt misschien het beste optie.

 

Er zijn veel punten waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een vloerkleed. Je moet ten eerste goed weten wat de hoofdfunctie van het vloerkleed moet worden. Daarnaast moet je kijken welk materiaal, welke vorm en welke stijl het vloerkleed moet hebben. Heb je al deze punten op een rijtje, dan kan je gaan zoeken naar een geschikt vloerkleed!