Het afgelopen jaar heeft het thema gezondheid maatschappijbreed meer centraal gestaan dan ooit. Door de corona crisis zijn we allemaal bewuster omgegaan met onze eigen gezondheid en die van onze naasten. Het heeft de gemiddelde Nederlander bewuster laten omgaan met het onderwerp gezondheid en dit is voor de meeste mensen een goede ontwikkeling geweest. Het is mooi om deze ontwikkeling niet alleen mens breed door te trekken, maar dit bewustzijn ook te gebruiken om je huisdier een gezonder leven te geven! In deze blog geven we je enkele tips waarmee je de gezondheid van je huisdier kan verbeteren.

 

Voeding

Een gezonde voeding gaat hand in hand met een goede gezondheid. Als je enkel ongezond voedsel tot je neemt, groeit de kans op een slechte gezondheid. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook zeker voor dieren! Wij als mensen hebben echter nog een keuze wat betreft het voedsel dat we tot ons nemen. De huisdieren eten over het algemeen gewoon wat het baasje ze voorschotelt. Het is dan ook aan jou als huisdiereigenaar de verantwoordelijkheid om het beestje de juiste voeding te geven. De meeste voeding die te koop is in supermarkten of dierenspeciaalzaken is goed voor het beestje maar vaak is dit niet de enige voeding die ze binnenkrijgen. Het zijn vaak de restjes van het avondeten die de beestjes krijgen die heel ongezond voor ze zijn. Als je je huisdieren te vaak de restjes geeft, dan kan overgewicht of suikerziekte op de loer liggen. Suikerziekte bij katten komt bijvoorbeeld vaker voor dan je denkt en wordt voornamelijk veroorzaakt door een te slechte voeding!

 

Algemene waakzaamheid op het huisdier

Huisdieren kunnen niet verbaal communiceren en daarom is algemene waakzaamheid op de non-verbale uitingen van de huisdieren enorm belangrijk! Vaak kun je aan het gedrag van je huisdier zien of er iets mis is met het beestje. Bij een hond kun je bijvoorbeeld al snel zien als er iets mis is als het beestje met de oren gaat hangen of veel vaker moet plassen dan voorheen. Het hangen met de oren is een van de duidelijkste oormijt hond symptomen, maar kan ook betekenen dat het beestje last heeft van oorsmeer! Katten laten vaak merken dat er iets lichamelijk aan de hand is door bijvoorbeeld frequenter te miauwen of te plassen.