http://www.debeen.nl/Word je al een tijdje futloos wakker, of ben je helemaal stijf? Het kan goed komen dat dit aan je matras ligt en dat deze aan vervanging toe is. Een goed matras is van groot belang om een goede nachtrust te hebben en om uitgerust wakker te worden zonder lichamelijke klachten.

 

Slaapadviseur

Een matras koop je niet zomaar eventjes. Een matras gaat namelijk wel even mee en het is geen dagelijkse aankoop. Omdat een matras zorgt dat jij goed kunt slapen, moet het een matras zijn die bij jouw wensen past. Laat je daarom goed adviseren door bijvoorbeeld de Been Slaapadviseurs. Zij kunnen je informeren over welk matras bij jouw wensen past zodat jij weer lekker kunt gaan slapen. Mocht je toch zelf eerst gaan oriënteren let dan op de volgende factoren:
-Let op de bedbodem
-Slaap je liever op je rug, op je zij, of op je buik?
-Hoeveel transpireer jij als je slaapt?
-Zijn er allergieën waar je op moet letten
-Wat vind je lekker, een hard of juist zacht matras.
-Heb jij lichamelijke klachten waar rekening mee gehouden moet worden?

 

Hoe stevig moet het matras zijn?

Ieder mens is anders, dus ook de steun die het lichaam nodig heeft verschilt per persoon. Een matras moet de juiste stevigheid hebben zodat jouw lichaam goed ondersteunt wordt tijdens je slaap. Om te kijken of een matras de juiste stevigheid heeft voor jou moet je lichaam in een s-vorm liggen. Je lichaam ligt dan in de juiste verhoudingen zodat dat er iets belast wordt.

 

Welk materiaal moet ik kiezen?

Matrassen zijn er in alle soorten en maten en dus ook in verschillende materialen. Zo zijn traagschuim en latex matrassen populair, maar is dit ook de juiste keuze voor jou? Voor mensen met veel lichamelijke klachten is dit een goed matras omdat de druk verminderd wordt. Ben jij een iemand die veel ligt te draaien in bed? Dan is dit niet de juiste keus voor jou omdat het best eerst weer moet aanpassen aan jouw nieuwe houding. Als dit veel gebeurt werkt dit matras je juist tegen en is dit niet goed voor jouw nachtrust. Mocht het zo zijn dat je veel transpireert, is latex niet de beste keus. Neem daarom de tijd om je rustig te oriënteren naar de wensen die jij hebt en naar de kenmerken die jij hebt als je slaapt. Het is daarom wel verstandig dat je advies vraagt aan een slaapadviseur om zo de beste keus te maken voor jouw nachtrust.