Scheenbeenklachten, ook wel shin splints genoemd, is een typische overbelastingsblessure wat vaak door hardlopers wordt ervaren. Maar ook als gevorderde of ervaren loper kan je hier zeker tegenaan lopen. In dit artikel krijg je meer informatie over hoe je scheenbeenklachten kan voorkomen en wat je er eventueel aan kan doen mocht je klachten ervaren.

 

Hoe voorkom ik klachten?

Met scheenbeenklachten is het geen enkel probleem om gewoon door te sporten. Echter is het wel van belang dat je ervoor zorgt dat de klachten worden verminderd. Er zijn een aantal aspecten die ervoor kunnen zorgen dat de klachten worden verminderd. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je goede hardloopschoenen met voldoende demping draagt tijdens het hardlopen. Gebruik eventueel inlegzooltjes als je voetafwijkingen hebt. Ook is het beter om op een zachte ondergrond te trainen. Denk hierbij aan bosgrond i.p.v. op asfalt. Zodra je begint met trainen is hetverstandig om je training op te bouwen en niet gelijk heel zwaar te beginnen. Ook is het goed om na het trainen gebruik te maken van een cooling-down, waarbij je de spieren even oprekt. Dit klinkt juist niet goed, maar in de werkelijkheid is dit juist wel het geval. Onder een cooling-down behoort ook het uitlopen. Geef jezelf dus 2/3 minuten uitloop tijd wanneer je hebt hardgelopen en ga niet direct naar binnen.

 

Wat kan ik aan klanten doen?

Mocht je last ervaren, wees dat alert en koel de pijnlijke plek met ijs. Hierdoor verminderd de pijn. Ga dus vooral niet doorrennen, maar stop echt met lopen op dat moment. Na de juiste verzorging is het geen probleem om weer te gaan hardlopen. Mochten de klanten heel erg zijn raden wij je aan om contact op te zoeken met de dokter. Bij sterke klachten raadde wij je dan dus ook aan om in dat gevoel niet meer te gaan hardlopen, voordat de pijn verminder of verholpen is.