Houtpellets zijn een vorm van vaste brandstof dat gebruikt wordt voor verwarming van panden of water. Houtpellets zijn anders dan bijvoorbeeld openhaardhout, houtpellets verbranden namelijk schoner en produceren zeer weinig luchtvervuiling, daarnaast is het vuur ook rookvrij. Houtpellets worden vervaardigd uit verschillende grondstoffen, zoals houtsnippers, houtkrullen en restmateriaal van houten meubels. Deze verschillende houtsoorten worden eerst gereduceerd tot dezelfde grootte en consistentie. Het hout gaat dan ook in een enorme verdringing machine, waar het hout verpulverd wordt en het vocht eruit gehaald wordt. De grondstof bevat namelijk in het begin van het verwerkingsproces ongeveer 45% vocht. Het hout gaat daarom in een droger om het vochtniveau te verlagen, zodat het nog maar 11 tot 12% aan vocht bevat. Het vochtgehalte van houtpellets is van cruciaal belang. Daarom is het droogproces zeer belangrijk bij het produceren van houtpellets. Wanner de pellets nog te veel vocht bevatten en dit vocht uiteindelijk zal verdampen dan breken de pellets namelijk uit elkaar.

 

Vervolgens gaan ze in een pellet pers machine. Dit is een grote trommel met geperforeerde rollen. Het hout wordt door de gaten geduwd zodat ze een diameter van een halve centimeter krijgen, vervolgens worden ze in stukken gesneden van ongeveer 3 centimeter. De compressie produceert vervolgens nog warmte, waardoor de sappen die het hout nog bevat verwijderd worden.
De reis van de houtpellets is nog niet voltooid, aangezien de pellets nog vrij warm en plakkerig zijn en het geen klonten mogen worden, worden de houtpellets 15 minuten in een koeler geplaatst. Op deze manier worden de pellets gedroogd en gekoeld en worden de kleverige pellets van elkaar gescheiden. Vervolgens worden ze verpakt en zijn ze klaar voor gebruik!

 

Houtpellets