Er zijn honderden verschillende soorten meubels die je kan kopen voor in je huis, maar soms ben je opzoek naar iets bijzonders en iets dat echt helemaal naar jou smaak is gemaakt. Een epoxy riviertafel is dan misschien net datgene waar je naar opzoek was. Rivier tafels zijn een uniek concept dat bedacht is door Mike Bossaert, een meubelmaker. Je kan alles zelf bepalen. De houtsoort, de afmeting, de kleur van de rivier enzovoort, maar hoe wordt zo’n tafel dan gemaakt?

Het hout kiezen

Als eerste stap moet je het hout gaan kiezen voor de epoxy rivier tafel. Hierbij zijn de keuzes eindeloos. Je kan van een strak stuk hout naar een robuust stuk hout gaan. Het is verstandig om bij houtzagerijen, houthandels en meubelmakers naar advies voor geschikt hout te vragen. Na het kiezen van het hout kan er aan de slag gegaan worden. Het hout moet passend gemaakt worden voor de jouw gewenste tafel. Daarna moet de tafel geschuurd worden en andere eventuele bewerkingen die nodig zijn. Als laatste wordt de boomstam plank doormidden gezaagd zodat je het rivier effect kan krijgen.

Verdere voorbereidingen

Er moet ook nog een gietmal gemaakt worden, hierin komen de houten delen te liggen. hierbij wordt dan de epoxy gegoten. Het meest eenvoudige is het maken van een bak van geplastificeerd spaanplaat. Voordat je gaat gieten, is het belangrijk om eerst een royale laag epoxy aan te brengen op het gedeelte wat je wilt gieten.Dit is om luchtbelletjes te voorkomen. Het is ook zeer belangrijk voor de mensen die met epoxy werken, dat ze goed beschermd zijn tegen het stof en in een geventileerde ruimte werken. Het hout wordt gerold in de epoxy. Daarna moet je het laten uitharden, schuren en vervolgens wordt er nog een laag epoxy aangebracht. Deze lagen voorkomen dat lucht uit het hout in het gietwerk terechtkomt. 

Afwerkingen

Als het hout is voorzien van een goede coating en deze is uitgehard, kan dit in de gietmal worden bevestigd en dan kan de epoxy erbij worden gegoten. Je kan epoxy ook nog mengen met glow-in-the-dark poeder, pigmenten, enzovoort. Na uitharding is de tafel klaar om verder bewerkt te worden. Denk dan aan bijvoorbeeld op maat zagen, randen rond frezen, de onderzijde geheel glad maken, etcetera. Daarna moeten de poten nog worden bevestigd. Nadat dit allemaal gedaan is worden er nog nog eventuele laatste afwerking gedaan zoals, scheuren, meubelwas, een zijdeglans of hoogglans afwerking, de opties zijn eindeloos.