Survivallen is niet zomaar een activiteit. Nee. Survivallen draait om het overleven in de natuur. Jezelf uitdagen en het uiterste uit je halen. Je bent op jezelf aangewezen en dat maakt het extra belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Met deze 10 survival tips en technieken zet je een eerste stap in jouw survival avontuur! 

 

Lichtgewicht uitrusting 

Om te beginnen is het natuurlijk wel zo belangrijk om jezelf te voorzien van een goede, lichtgewicht uitrusting. Hoe minder je meeneemt, hoe beter. Niet alleen omdat je het niet continu hoeft te dragen, maar ook omdat het bij echt survivallen hoort. Met zo min mogelijk middelen zien te overleven. Bedenk daarom van te voren goed wat je écht nodig hebt. Houd hierbij wel rekening met het feit dat een lichtgewicht slaapzak, bivakzak en een lichtgewicht matje wel fijn zijn voor de nachten. 

 

Eerste keer survivallen? Ga samen! 

Het is natuurlijk ontzettend tof om alleen te survivallen en zien te overleven in de natuur. Maar als je voor het eerst gaat survivallen, dan is het wel zo belangrijk om samen met iemand te gaan. Op lastige momenten heb je elkaar, het is veiliger en daarnaast is het ook wat gezelliger natuurlijk. Zorg ervoor dat je thuis laat weten wat de route is en vertel hoe je reis eruit ziet. Safety first! 

 

Kies een goed zakmes

Wie binnenkort gaat survivallen doet er goed aan om in ieder geval een goed zakmes mee te nemen. Zo’n tool ga je namelijk hoe dan ook gebruiken tijdens je survivaltocht. Een goed zakmes kan het verschil maken tussen leven en dood. Oké, wellicht wat overdreven, maar je kunt zo’n mes natuurlijk gebruiken om takken en bebossing tot een schuilplaats om te bouwen, jezelf verdedigen tegen wilde dieren en bovendien je voedsel bereiden. 

 

Bespaar niet op stevigheid 

In een serieuze survival situatie wordt je kleding blootgesteld aan allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Je schuurt langs rotsen, blijft haken aan struiken en komt in contact met water, vuur en alles ertussenin. Daarom is het belangrijk om niet te besparen op de kwaliteit van je kleding. Wanneer er scheuren in je kleding komen kan het kledingstuk je niet langer warm houden of juist beschermen tegen de brandende zon! 

 

Zorg voor water 

Sneeuw, regenwater en dauw zijn perfecte waterbronnen, maar je kan water ook uit de schonere beekjes drinken. Koken is dan wel de beste optie. Heb je geen vuurtje in de buurt? Dan kan je zelf water uit planten halen. Niet alleen mensen, maar ook planten transpireren. Doe een plastic zak om een tak met flink wat bladeren, wacht een paar uurtjes en je vindt water in de zak! Natuurlijk kan je zelf ook voldoende water meenemen en in je backpack stoppen. Opties zat!