Ben jij benieuwd of het in 2021 slim is om een woning te kopen? Om die vraag te beantwoorden zal er naar meer zaken gekeken moeten worden en alleen jij kan dit beantwoorden voor jouw eigen situatie. Wij geven hieronder een aantal algemene punten over de markt en andere ontwikkelingen.

 

Huizenprijzen zijn flink gestegen in 2020

Het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen in Nederland naar een recordniveau gestegen, zo schrijft het CBS. Dit zagen niet veel mensen aankomen toen de pandemie net van start ging. Het kan zijn dat de prijzen het komende jaar en de daaropvolgende jaren nog verder stijgen. Er wordt namelijk veel geld in de economie gepompt om deze op gang te houden. Maar vergeet niet dat de huizenprijzen op het moment al erg hoog staan en dat mensen het wel moeten kunnen blijven betalen. Alleen een huis kopen omdat je bang bent dat de prijzen nog verder omhoog gaan is geen goed argument om iets te kopen.

 

Heb jij een huis nodig?

Hebben jij en je partner samen een huis nodig en willen jullie graag wat kopen. In dat geval kan het natuurlijk slim zijn om wel wat te kopen. Helemaal wanneer jullie in de categorie van starters vallen en daarom sinds begin dit jaar worden vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.

Wanneer jullie namelijk op dit moment niet kopen en blijven huren dan wordt daar ook geld aan betaald. Dat met het risico dat de prijzen nog veel verder stijgen en jullie over een aantal jaar meer betalen voor eenzelfde woning. In dat geval kun je beter al vroeg beginnen met afbetalen.

 

Daarnaast staan de hypotheekrentes op dit moment ook zeer laag. Je kunt dus erg goedkoop, in vergelijkbaar met het verleden, geld lenen waar je vervolgens een huis van kunt kopen. De kans bestaat dat de hypotheekrentes de komende jaren weer verder omhoog gaan, maar ook dat is iets waar niemand een duidelijk antwoord op kan geven.

Het belangrijkste is dus om echt te kijken naar jouw situatie en wat jij nodig hebt. Ben je in het stadium van je leven om een woning te kopen? Profiteer dan van de lage hypotheekrentes, de vrijstelling van overdrachtsbelasting en misschien wel inflatie in de woningmarkt die de komende jaren verder nog gaat komen. Kijk goed naar huizen bij jou in de omgeving. Indien je in de provincie Drenthe woont dan raden we je aan om de site www.nieuwwonendrenthe.nl goed in de gaten te houden.

 

Ben jij er toch nog niet aan toe om je eigen huis te kopen? Maak dan geen overhaaste beslissing waar je later misschien wel spijt van gaat krijgen.