‘Je bent nooit uitgeleerd’. Of je het nu wilt of niet, je zal je hele leven blijven leren. Misschien denk je dat het na de basisschool, middelbare school, je bachelor of je master wel is afgelopen, maar dat is niet zo. Ook tijdens het werken moet je blijven doorleren om bij te blijven. De wereld, het vakgebied, alles blijft veranderen en daarom moet je jouw kennis altijd blijven verversen.

 

Als kleuter leer je met andere kinderen om te gaan. Vriendjes maken, maar ook leren praten en communiceren. Op de basisschool leer je lezen en schrijven, waar je de rest van je leven profijt van zult hebben. Vervolgens leer je rekenen en je sociale skills uit te breiden. Op de middelbare school leer je over allerlei vakgebieden en leer je waar je interesses liggen. Met deze kennis kan je een keuze maken welke vervolgopleiding je zou willen doen.

 

Vanaf je bachelor kan het serieuze werk beginnen. Ondanks dat er nog wel eens gewisseld wordt van opleiding is dit wel een studierichting waar jouw interesse ligt. Hier leer je echte vakkennis, waarmee je de rest van je leven waarschijnlijk aan de slag zal gaan in het werkende leven. Niet alleen verkrijg je boekenkennis tijdens je opleiding, maar ook praktijkkennis tijdens het doen van een stage. Om je te onderscheiden van de concurrentie op de arbeidsmarkt is een stage heel goed om gedaan te hebben. Na je bachelor wil je misschien nog wel verder studeren. Je gaat eerst een pre-master of direct een master doen. De zoveelste opleiding die je gaat volgen, maar weer een stukje specifieker op een bepaald vakgebied. Na het schrijven van je masterscriptie sta je weer voor de keuze om te gaan werken of nog meer titels binnenhalen. Je kan een doctoraat behalen door onderzoek te gaan doen voor een universiteit. Je kan een traineeship opleiding doen, waarbij je werken en studeren combineert. Maar je kan ook fulltime aan de slag gaan bij een leuk bedrijf . Je hebt tenslotte al behoorlijk wat diploma’s op zak. Van zorg aan huis bieden tot bouwvakker, het kan allemaal.

 

Als je ervoor kiest om te gaan werken zal je alsnog verder gaan leren. Je werkgever heeft er profijt van als jij je kennis in jouw vakgebied up-to-date houdt. Daardoor zijn er bij de meeste bedrijven allerlei potjes om cursussen en extra opleidingen te bekostigen. Bovendien leer je van je fouten en successen in je eigen werkzaamheden. Zo leer je dus de rest van je leven door.

Blijven leren hoort dus echt bij het leven. Het is niet zo dat wanneer je bij een opleidingsinstelling klaar bent, je ook echt klaar bent met leren. Dat is alleen maar fijn, dat je altijd bezig kan zijn met jezelf verbeteren door je kennis uit te breiden.