Je hebt een tuin, en je wilt er iets mee, zodat je er goed van kunt genieten. Maar wat doe je er precies mee? Hoe pak je dat aan? In het verleden heb ik van veel mensen een tuin verbouwd als hobby-hovenier. Daarvan heb ik niet alleen genoten, maar ook veel geleerd. Veel mensen maken – uiteraard- dezelfde fouten. Ik wil je helpen deze fouten te voorkomen. Met deze stappen, als je ze goed uitvoert, kan er eigenlijk weinig misgaan.

 

Stap 1: de tekentafel

Je begint aan de tekentafel. Dat bekent dat je een aantal dingen van te voren al moet weten. Het meest belangrijke: de afmetingen van je tuin. Heb je een rechthoekige vorm? Dan kun je het uiteraard vrij eenvoudig met een rolmaat opmeten. Heb je een grote tuin? Een bouwrolmaat kan je helpen, die hebben vaak flink wat meer meters op de rol. Liever niet naar buiten? Als je buurt goed in kaart is gebracht op Google Maps, kun je in de sattelietmodus ook een aardig beeld krijgen van de afmetingen van je tuin. Als je de afmetingen voor elkaar hebt, is het belangrijk rekening te houden met eventuele in- en uitgangen. Waar sluit je tuin aan op je huis, en welke elementen heb je mee te maken? Als je een raam in je woning hebt die grenst aan je tuin, is het waarschijnlijk prettig om daar geen enorme boom voor te planten. Ook deuren (eventuele schuttingen aan de achterkant dus ook!) zijn belangrijke elementen om rekening mee te houden. Als je dit in kaart hebt gebracht kun je de tekening invullen naar wens. Ik heb hieronder een voorbeeldje ingevoegd, zodat je een idee krijgt.

 

Voorbeeld van tuintekening

Stap 2: de rekentafel

De tweede stap is de rekentafel. Dit bestaat uit twee onderdelen: de financiÎle planning en de tijdsplanning. Voor een financiÎle planning heb je natuurlijk een budget nodig. Wanneer je hebt bepaald wat je wilt uitgeven voor je tuinverbouwing, kun je bepalen welke invulling je aan je tekening kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald type bestrating, houtgebruik, maar ook flora. Uiteraard kost een tuinverbouwing ook tijd, afhankelijk van hoe veel je gaat veranderen. De beste stap hierna is om een (ruime) planning te maken voor je verbouwing. Houd er rekening mee dat er altijd dingen tegenzitten (harde grond, verkeerde levering, defect gereedschap…) dus neem een beetje speling bij de planning.

 

Stap 3: de verbouwing

Wanneer je het allemaal goed voor ogen hebt, kun je de benodigde spullen bestellen. Voor bomen raad ik het aan om eens te kijken naar Van IJmeren. Deze boomkweker heeft een groot assortiment aan bomen, en een geweldige service. De eerste keer dat ik daar bestelde, had ik een aantal dakbomen besteld, welke snel geleverd werden. Wegens tijdnood en gebrek aan kennis wat het zeer wenselijk om ze door een professional te laten kweken, maar dat doen ze ook zelf! Op afspraak uiteraard, want het kost wel tijd. Ook kregen we goed advies mee hoe we de bomen het beste konden verzorgen, zeker in de eerste periode is het erg belangrijk om deze de juiste aandacht te geven. Laat die verbouwing maar komen!