Kerst is, zeker de laatste, jaren een feest geworden van samen zijn. Kerstversiering zorgt hierbij voor extra sfeer en geeft kerst dat speciale sausje dat zo typerend is voor deze periode van het jaar. Je zou bijna vergeten dat kerstmis een religieus feest is waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. Hoe dan ook, vrijwel iedereen is in deze periode druk bezig met het decoreren van huis en tegenwoordig ook tuin, terras en balkon. Immers, we willen graag laten zien dat we kerstfeest vieren en dat doe je door uitbundig met kerstversieringen te strooien.

 

kerstdecoratie

 

Van traditioneel tot hypermodern

Jouw huis in kerstsfeer brengen met kerstversiering kan op verschillende manieren. Let wel, er bestaat geen goede of foute manier, want wie bepaalt in dit geval wat goed of fout is? Twee globale stijlen kerstversiering zie je elk jaar terugkomen en dat is de traditionele stijl en de moderne stijl. De traditionele stijl kerstversiering uit zich vooral in het gebruik van traditionele materialen en kleuren. Een kerstboom is dan ook vaak een doodgewone blauwspar en kerstverlichting is voornamelijk wit en brandt constant in plaats van flikkerend. Boven op de boom staat een piek en die is meestal zilver, net als de kerstballen.
De moderne variant kerstversiering ziet er juist heel hip en trendy uit. Een kerstboom is bijvoorbeeld gemaakt van steigerhout en de kerstverlichting die hierin is aangebracht is kleurrijk en knippert dat het een lieve lust is. Als er al een piek op deze boom staat, dan is het in elk geval geen zilveren traditionele, maar bijvoorbeeld eentje in de vorm van een kerstster. En kijk er dan niet raar van op als deze kerstster er niet direct uitziet zoals je deze verwacht. In een moderne boom zijn kerstballen vaak vervangen door abstracte kunstzinnige voorwerpen. Dit soort kerstversieringen zijn misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zorgen zeker voor een heel eigen sfeer in huis.

 

Kerstversieringen, al lang niet meer alleen voor binnen

Indoor trekken we steeds vaker door naar outdoor. En als we dit in de zomerperiode doen, waarom zouden we dit dan niet in de kerstperiode doen? Het is vandaag de dag dan ook de volstrekt normaalste zaak van de wereld als we ook onze tuin of balkon volhangen met kerstversieringen. Wat dit betreft heb je ook in kerstversiering voor buiten tegenwoordig veel keus. Natuurlijk zijn er de alom bekende verlichte kerstfiguren als bijvoorbeeld kerstmannen, sneeuwpoppen en rendieren met arrenslee. Daarnaast heb je een ruime keuze aan lichtslangen met of zonder gekleurde lampjes, al dan niet knipperend en menig huis wordt zo met versiering verlicht.

 

Wanneer je kiest voor kerstversieringen voor buiten, dan heb je wel met een aantal zaken te maken die je niet uit het oog mag verliezen. Allereerst is daar natuurlijk de veiligheid. Deze mag nooit in het geding zijn, plaats daarom nooit kerstversiering buiten die eigenlijk alleen voor gebruik binnenshuis geschikt is. Zorg ervoor dat stekkers, snoeren en alles dat met de stroomvoorziening te maken heeft, voldoet aan de juiste en wettelijk vastgestelde normen voor gebruik buiten. Een tweede punt van aandacht heeft te maken met diefstal en vandalisme. Je zal de eerste niet zijn die op een ochtend tot de ontdekking komt dat die leuke en unieke verlichte sneeuwpop de benen lijkt te hebben genomen. Of dat baldadige jeugd het nodig vond om een lichtslang uit een boom te trekken. Dit soort dingen voorkom je door kerstversiering goed vast te maken, waardoor dieven moeite moeten doen om het weg te nemen. Vandalisme voorkomen is wat lastiger, maar je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de kerstversieringen niet direct aan de weg/stoep te plaatsen. Daadwerkelijk iemands tuin betreden werkt toch vaak belemmerend.