Bij het aanschaffen van een TV-scherm zijn er veel aspecten waar je op moet letten. Elk scherm heeft zijn voor- en nadelen, en als consument heb je veel verschillende opties die je in beschouwing kunt nemen. In dit artikel leggen we je uit naar welke aspecten van een TV-scherm je moet kijken, en in het bijzonder de kijkhoek van je TV.

 

De 4 belangrijke aspecten van een TV-scherm

De meest belangrijke dingen om over na te denken zijn: schermgrootte, aansluitingen, contrast ratio en kijkhoek. De ideale schermgrootte bepaal je door de afstand die je in de woonkamer van je TV af zit te delen door drie. De uitkomst van die rekensom is de optimale diagonaal van je nieuwe TV. Qua aansluitingen is het belangrijk om te zorgen dat je TV-scherm genoeg HDMI inputs heeft, om al je HD apparaten er aan te kunnen koppelen. Bij Smart TV’s is het wenselijk als ze een aansluiting hebben voor ethernet (LAN) of een Wifi dongle, of gebruik maken van een ingebouwd Wifi systeem. Het contrast ratio bepaalt hoe goed een TV-scherm omgevingslicht kan verwerken. Over het algemeen kunnen LCD TV’s beter omgaan met helder omgevingslicht, maar geven plasma TV’s beter beeld in de meeste huiskamers waar er veel minder licht is. Tenslotte moet je rekening houden met de kijkhoek van je TV.

 

 

Wat is kijkhoek bij een TV?

De kijkhoek houdt in de maximale hoek van waaruit een TV-scherm kan worden bekeken zonder dat je als kijker verlies van kleur en contrast ervaart. Wanneer men zit buiten de maximale kijkhoek van een TV, ziet men op het scherm vreemde kleuren en raakt het beeld vervormd. Als je met een groep vrienden of familieleden naar een serie of film wilt kijken, dan is het voor degenen die ten opzichte van de TV het meest links of rechts moeten zitten dus vervelend als de televisie een kleine kijkhoek heeft. Bij TV’s met een kleine kijkhoek is het dus het beste om er recht voor te gaan zitten, want dan is de hoek het kleinst en kan men het beeld het beste waarnemen.

 

 

Kijkhoek bij verschillende soorten TV’s

Het type beeldscherm bepaalt ook de kijkhoek van je TV. Zo is het bij een LCD scherm van belang dat men recht tegenover de TV gaat zitten. Op die manier voorkomt men bij een LCD TV verlies aan helderheid en contrast. Daartegenover blijft de beeldkwaliteit van een plasma TV bij de meeste kijkhoeken gelijk. Wel kan het beeld van een plasma TV meer spiegeling geven wanneer er veel zonlicht op komt. Tegenwoordig hebben de meeste LED TV’s een zeer grote kijkhoek van standaard 178 graden. Bij 3D LED TV’s dient men er dan wel weer rekening mee te houden dat de kijkhoek vaak vele malen kleiner is dan bij een normaal LED TV-scherm. Omdat televisies voortdurend worden verbeterd, zullen in de toekomst de verschillen wat betreft de kijkhoek uiteindelijk steeds minder worden.