Een koffiemachine kopen is niet zo moeilijk. Je gaat naar de winkel of bezoek een bekende webwinkel zoals Bol.com of Coolblue en koopt een koffiemachine naar keuze. Maar het keuzeproces dat eraan voorafgaand wordt je wel lastig gemaakt met al die marketing praatjes. Hoe kijk je nu door al die marketing praatjes heen en maakt je ondanks al dat geschreeuw toch de juiste keuze? In dit artikel geven we een aantal tips die jou helpen met het kiezen van het juiste koffiezetapparaat en verwijzen we je naar bronnen die wel betrouwbaar zijn.

 

pistonespressomachine

 

Volautomaat of een handmatig espresso apparaat?

De eerste beslissing die je moet maken is welke type koffiemachine je wilt kopen. De bekendste en populairste espressomachines zijn: een volautomatische koffiemachine en een handmatige espressomachine, ook wel een pistonmachine genoemd. De laatstgenoemde is een apparaat dat vooral bedoeld is voor hobbyisten. Bij een pistonmachine werk je als een echte barista, maar dan thuis. Vaak moet je er ook een losse bonenmaler bij kopen.

In dit artikel besteden we voornamelijk aandacht aan volautomatische koffiemachines, omdat deze veruit de meest populaire koffiemachines zijn. Maar ben je toch geïnteresseerd in een pistonmachine dan hebben we hieronder een aanbeveling voor je:

 

Welke pistonmachine voor een beginner?

Als ik dan toch een aanbeveling moet maken voor een goede pistonmachine dan zou ik zeggen dan de Sage Barista express naar mijn mening de beste pistonmachine is voor beginners. Ook op de website van baristaworden.nl is dit apparaat uitgeroepen tot de beste optie voor beginnende thuis barista’s. Het voordeel van deze koffiemachine is dat het een ingebouwde bonenmaler heeft. Dit scheelt je geld en werkt ook gewoon een stuk makkelijker.

 

Volautomatische koffiemachine

De populairste bonenmachines zijn volautomatische koffiemachines. Waarom? Omdat je met één druk op de knop een espresso of een cappuccino kunt zetten. De koffie wordt gezet van versgemalen koffiebonen wat natuurlijk veel lekkerder is dan een koffie uit een capsule. Het grote voordeel van een volautomatisch espressomachine is dat deze zichzelf schoonmaakt. Met één druk op de knop zet je dus een bakje koffie en met één druk op de knop laat je het apparaat zichzelf schoonmaken.

 

De beste koop volautomatische koffiemachines

Een volautomatische koffiemachine is een flinke investering, maar gelukkig zijn er ook goedkopere opties voor koffiedrinkers die op budget zijn. Zo heb ik goede ervaringen met de Krups EA8150. Dit is een budget koffiebonen machine van Krups die alleen zwarte koffie zet. De koffie smaakt erg goed en deze volautomaat van Krups is eveneens door de Consumentenbond uitgeroepen tot de beste koop van 2021.

 

De beste geteste volautomatische koffiemachine

Als we de Consumentenbond en baristaworden.nl mogen geloven is de Jura S8 de beste koffiemachine als je van luxe en mogelijkheden houdt. Voor deze koffiemachine zal je wel wat dieper in de buidel moeten tasten. Zo heb je 10 standen om de sterkte van de koffie in te stellen en meerdere koffiespecialiteiten waar je uit kunt kiezen: bijvoorbeeld een cappuccino of een flat white.

 

Conclusie: welke koffiemachine kopen?

Is gemak en lekkere koffie voor jou belangrijk? Kies dan voor een koffiemachine met bonen. Zoals ik al zei zijn deze vrij duur. Is je budget lager dan 250 euro dan wordt het haast onmogelijk om een koffiemachine met bonen te kopen. Heb je minder dan dat te besteden dan raad ik eerder een filter-koffiezetapparaat of een nespresso machine aan. Let wel op dat het met een koffiecupmachine best duur koffiezetten is. Een capsule kost al gauw 30 eurocent.

Wil je het maximale uit je koffie halen dan kies je voor een handmatige espressomachine, een espressomachine voor thuis. Hier komt wel meer inspanning bij kijken en het gemak is soms ver te zoeken. Maar als je eenmaal weet hoe een espresso apparaat werkt kun je er hele lekkere koffie mee zetten. Een ander voordeel aan pistonmachines voor thuis is dat ze vaak veel langer meegaan dan een volautomatische koffiemachine met bonen.