In Nederland is geen tekort aan bedrijfsdokters en andere consultants. In Nederland is wel een tekort aan goede bedrijfsdokters en consultants, dat komt onder andere doordat het geen beschermd vakgebied is, iedereen kan het worden. We gaan het in de komende alinea’s hebben over een methodiek die Lean Six Sigma wordt genoemd. Het is methode die wordt gebruikt om bedrijfsprocessen beter te laten verlopen. Niet iedereen kan zich zomaar Lean Six Sigma specialist noemen, want eerst moet een opleiding worden gevolgd.

 

De echte Lean Six Sigma specialisten beschikken over een zogenaamde Black belt, hiervoor moet eerst een opleiding van enkele duizenden euro’s worden gevolgd. Het voordeel voor de bedrijven die een specialist inhuren is in ieder geval dat ze geen klaploper inhuren, maar iemand die weet waar hij het over heeft. Maar wat is Lean Six Sigma?

 

De definitie

Zoals gezegd draait Lean Six Sigma om het verbeteren van bedrijfsprocessen. Het is op te splitsen in twee delen, namelijk Lean Manufacturing en Six Sigma. Wanneer je praat over het verhogen van de snelheid van bedrijfsprocessen, dan heb je het over Lean Manufacturing. Mocht de kwaliteit omhoog geschroefd moeten worden, dan moet aan de gang gegaan worden met Six Sigma.

 

We spreken over Lean Six Sigma, omdat de snelheid en kwaliteit van bedrijfsprocessen niet los van elkaar gezien kunnen worden. Verander je A, dan heeft dat doorgaans invloed op B en vice versa. Lean Six Sigma is geen methodiek die zomaar uit de lucht is gegrepen. Het komt van oorsprong uit Japan en tot de methode behoren tools als de Waardestroomanalyse, just in time leveren, apparatuur efficiëntie (OEE), maar ook kennismanagement, statistische procescontrole, Quality Function Deployment (QFD) en nog vele andere tools.

 

Op zoek naar een Lean Six Sigma specialist?

Bent u geïnteresseerd en wilt u in contact komen met een Lean Six Sigma specialist, dan kunt u gaan naar consultant-lean-six-sigma.nl. Naast Lean Six Sigma houden deze specialisten zich ook bezig met bedrijven in financiële moeilijkheden en startende ondernemers.