Nederland is een welvarend land, alles is goed geregeld op gebied van subsidies, uitkeringen en andere financiële hulp van de overheid. Ondanks alle goede voorzieningen zijn er ook een hoop mensen die onder de armoedegrens leven. Dit wilt niet zeggen dat zij meteen dakloos zijn, maar er is een flinke groep mensen die elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen om de maand rond te komen. Overleven met een klein budget kan erg vervelend zijn, maar zeker niet onmogelijk. Door creatief te denken, te puzzelen en tijd te nemen om goed over je uitgaven na te denken kun je een hoop bereiken met een klein budget. In dit artikel worden een aantal tips beschreven om je te helpen de maand door te komen met een beperkt budget.

 

Tips om geld te besparen

*Maak een duidelijk overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Je kunt dit gemakkelijk doen in Excel. Schrijf je vaste lasten helemaal uit, dus beschrijf wat je maandelijks kwijt bent aan huur, waterschapsbelasting, energie, verzekeringen, televisie, internet, telefonie, doorlopende leningen. Maak daarbij ook een duidelijk overzicht van het beschikbare budget voor boodschappen, onvoorziene kosten en eventuele andere uitgaven. Valt het op dat je maandelijks een hele hoge rekening hebt van bijvoorbeeld je mobiele telefoonabonnement? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een goedkoper abonnement wat beter bij je past. Verbruik je maandelijks veel energie? Kijk dan eens of je de verwarming wat lager kan laten. Je kunt een hoop kosten besparen door bewust te leven.
*Heb je een auto voor de deur staan? Kijk eens of je ook zonder auto zou kunnen. Misschien kun je afspraken maken met je buren of familieleden dat je eens per 2 weken zware boodschappen mag halen met hun auto. Uiteraard moet je hier wel goede afspraken over maken. Zonder auto zul je veel moeten fietsen of rekening moeten houden met kosten die je maakt over het openbaar vervoer.
*Probeer altijd voor 2 dagen te koken, zo bespaar je een hoop kosten. Wanneer er na 2 dagen nog iets over blijft kun je dit ook nog als lunch eten de volgende dag. Zo hoef je minder boodschappen te doen, het is algemeen bekend dat grotere porties minder kosten in verhouding.
*Maak gebruik van proefpakketten. Je kunt soms shampoo, zeep, tandpasta of andere dingen gratis in een proefpakket verkrijgen. Wanneer je dit in de gaten houdt kun je hier best wat kosten mee besparen.
*Kies voor goedkope supermarkten om je boodschappen te doen. Boodschappen bij de Albert Heijn zullen altijd duurder zijn dan wanneer je naar de Lidl of Aldi gaat. Hetzelfde geldt voor goedkope winkels als Action of Big Bazar voor allerhande dingen.
*Houd aanbiedingen in de gaten, koop alleen tandpasta of deodorant wanneer er scherpe acties zijn. Je ziet vaak genoeg de actie 4 halen 2 betalen, of iets in die richting.
*Neem je maandelijkse uitgaven onder de loep voor goede doelen die je steunt of tijdschriften waar je een abonnement op hebt.