In Nederland zijn er een handvol loterijen waar je (veel) geld kunt winnen door een lot of meerdere loten te kopen. Je mag ook niet zo maar een loterij beginnen. Hier zijn strenge regels aan verbonden en met deze regels hebben ook buitenlandse organisaties te maken die in Nederland ook een loterij willen opzetten. De meeste bedrijven worden echter geweerd. Wel is het zo dat men in de toekomst wil dat de markt vrijer wordt als het om nieuw (gok)bedrijven gaat. Maar dat is nog toekomstmuziek. Naast een lot kopen in de loterij kun je ook altijd in een casino een gokje wagen.

 

De meeste mensen zijn wel bekend onder het grote publiek. Denk aan goede doelen zoals de Sponsor Bingo Loterij, de Vrienden Loterij, de Staatsloterij, de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Deze loterijen zul je ook regelmatig op tv voorbij zien komen wanneer ze reclame maken voor het kopen van loten. Voorts is de Sponsor Bingo Loterij een voormalig sponsor van de Nederlandse Eredivisie voetbal. De Vrienden Loterij is op dit moment de zogenaamde maatschappelijk partner Eredivisie.

 

De Nationale Postcode Loterij ondersteunt diverse tv-programma’s zoals 1 tegen 100. Dit is een spelprogramma van de Nederlandse publieke omroep NCRV waar één persoon veel geld kan winnen door 100 tegenstanders weg te spelen. Dit wordt gedaan met behulp van vragen. Tijdens het programma worden er aan mensen ook geldprijzen uitgereikt. Het gaat vaak om bedragen van 10.000, 20.000 of 25.000 euro. Dit zijn niet de miljoenen bedragen waar de meeste mensen van dromen, maar natuurlijk zijn ook dit soort bedragen altijd welkom.