Wat is mechatronica?

Mechatronica is een technische specialisatie of wetenschap die raakvlakken heeft met de elektrotechniek, industriele robotica, de besturingstechniek en assemblagesystemen. Iemand die opgeleid is in de mechatronica is een mechatronicus. Mechatronica komt dikwijls voor in de industriële automatisering. Het is een aanpak voor het optimaal ontwerpen van een mechanisch systeem en ook voor het eventueel bijbehorende regelsysteem. Door een mechanische constructie en het bijbehorende regelsysteem gelijktijdig te ontwerpen kunnen mechanische constructies vaak goedkoper en meer flexibel worden.

Voorbeelden van mechanische constructies waar mechatronica een rol bij heeft gespeeld zijn cd-spelers, diverse toepassingen in moderne auto’s, robots en geavanceerde productiemachines.

 

Mechatronica in productieprocessen

In het productieproces verbindt mechatronica de elektrotechniek met de werktuigbouwkunde en de technische informatica. Tegenwoordig worden mechanische constructies voornamelijk aangestuurd door een zogenaamde embedded computer. De embedded computer zorgt voor de aansturing van de mechanische constructie. Het regelsysteem van een mechanische constructie kan echter ook elektronisch zijn uitgevoerd. Een mechatronicus ziet de samenhang tussen mechanische en elektrische componenten en de bijbehorende software. Om die reden zijn mechatronici van grote waarde in het productieproces.

In productieprocessen voeren machines bewerkingen uit op producten en grondstoffen. De mechanische constructie van de machine wordt aangestuurd door het regelsysteem en is vervolgens in staat om verschillende handelingen te verrichten. Mechatronica is erg belangrijk in de automatisering van productieomgevingen en wordt in deze toepassing het meest gebruikt.

 

Mechatronica wordt gezien als een uitdagend vakgebied en is niet meer weg te denken uit de hedendaagse productie. Derhalve biedt mechatronica veel kansen voor de toekomst van de industriële productie in het algemeen.

 

robot 3