Een bij of een luchtvaartuig?
Vliegen met een drone is op dit moment hot. Hoewel het lijkt alsof deze rage uit het niets komt, is dat zeker niet waar. Het woord “drone” is eigenlijk de Engelse benaming voor een mannetjesbij (een dar), maar wordt tegenwoordig meestal gebruikt in de betekenis van een onbemand luchtvaartuig. Andere Engelse benamingen zijn UAV (Unmanned Aerial Vehicle) of RPAS (Remotely Piloted Aircraft System). Een drone werd oorspronkelijk vooral voor militaire toepassingen ingezet, maar wordt nu meer en meer gebruikt voor civiele doeleinden. Bovendien zijn vele hobbyisten geïnteresseerd geraakt in de vele toepassingsmogelijkheden van deze handige en vooral ook leuke kleine toestellen.

 

drone

 

De drone: een eeuw oud

Wie dacht dat het onbemande vliegtuig een recente uitvinding waren, heeft het mis. De eerste onbemande types zijn reeds honderd jaar geleden ontwikkeld, tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog. Toen de Verenigde Staten in 1917 aan Duitsland de oorlog verklaarden, begonnen zij prompt met het ontwikkelen van een onbemand vliegtuig: de self-flying aerial torpedo, beter bekend als de Kettering Bug. De Kettering Bug was gemaakt van hout, kon 120 kilometer ver vliegen en had een bom van 135 kg aan boord. De Eerste Wereldoorlog was echter ten einde voordat het toestel daadwerkelijk in productie werd genomen.
Bemand onbemand
De mogelijkheden van het vliegtuigje trokken vooral de aandacht van militaire bevelhebbers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog startten de Amerikanen een nieuw programma voor de ontwikkeling van onbemand vliegend tuig: operatie Aphrodite. De ontworpen toestellen konden echter niet onbemand opstijgen. Daarom moesten twee piloten meevliegen om de drone tot op een bepaalde hoogte te brengen, om daarna het vliegtuig met een parachute te verlaten. Dergelijke parttime drones werden vooral ingezet om Duitse lanceerbases van de V1 te vernietigen.

 

De drone als spion

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de technologische ontwikkeling van onbemande luchtvaartuigen pas goed op gang, dankzij de evolutie in de computertechnologie en het gebruik van satellieten. Vooral voor spionagedoeleinden bleek de drone een prachtig instrument. Tijdens de Vietnamoorlog vlogen er zo’n 3000 onbemande toestellen boven Zuidoost-Azië. De recente terroristische aanslagen hebben de inzet van vliegtuigjes voor spionage- en aanvalsdoeleinden alleen nog maar vergroot. Onbemande vliegtuigen worden nu massaal gebruikt in de strijd tegen het terrorisme, bijvoorbeeld in Afghanistan, Irak en Syrië. Een van de bekendste militaire drones is de Predator, die onder meer in Afghanistan werd ingezet tegen de Taliban.

Op afstand alles in het oog

Tegenwoordig heeft de drone zijn intrede gaan in het dagelijkse leven. Het toepassingsgebied van een drone voor burgerdoeleinden is ontzettend groot. Met een drone kun je veilig vanop een grote afstand allerlei zaken vanuit de lucht in het oog houden of opsporen, denk bijvoorbeeld aan:

• files op de wegen;
• toestand van bruggen, hoogspanningsleidingen, pijpleidingen, torens, zendmasten en dergelijke;
• vulkaanuitbarstingen;
• radioactieve verontreiniging.

 

Vogels wegdronen

Vogels in de buurt van luchthavens vormen een gevaar voor vliegtuigen. De beheerders van luchthavens zetten verschillende middelen in om vogels weg te jagen, zoals sirenes, alarmpistolen en afgerichte roofvogels. De laatste jaren worden er ook onbemande vliegtuigjes die lijken op een roofvogel ingezet. Deze “vogelverschrikker-drones” worden eveneens gebruikt om vogels weg te jagen van vuilnisbelten, stranden en kwetsbare landbouwgebieden. Het omgekeerde gebeurt overigens ook: de politie gebruikt afgerichte roofvogels om drones die in een verboden gebied vliegen, uit de lucht te halen.

 

Filmopnamen maken

Je kunt gemakkelijk en goedkoop luchtbeelden maken met een drone. Voor filmmakers is zo’n onbemand vliegend toestel de ideale manier om beelden te maken op grote hoogte. Een helikopter of bemand vliegtuig hoeft dus niet meer te worden ingezet, iets dat een filmproductie een stuk goedkoper maakt. Ook voor het filmen van buitensporten wordt een drone vaak toegepast. Je haalt de meeste waarde uit je drone als je hem uitrust met een camera. Prachtige foto’s of videobeelden maken van een bepaalde hoogte: het is de wens van menig hobbyist. Om de camera te monteren onder de drone kun je een speciale beugel verkrijgen. De meeste camera’s leveren een beeld met een resolutie van 720p (1280 x 720 pixels) of 1080p (1920 x 1080 pixels).

 

Bevoorrading met een drone

Veel onderzoek wordt verricht naar de mogelijkheden om onbemande luchtvaartuigen te gebruiken om allerlei producten snel ter plaatse te brengen. Een mogelijke toepassing is het met spoed leveren van organen voor dringende transplantaties. Ook reanimatiehulpmiddelen, medicatie en defibrillators zouden in de toekomst door onbemande vliegtuigjes kunnen geleverd worden. Het ter plaatse brengen van voedsel en water voor slachtoffers van natuurrampen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Onderzocht wordt of ook gewone leveringen van allerlei producten (pakjesdiensten) in de toekomst door drones kunnen uitgevoerd worden.

 

De constructie

Modellen die voor niet-militaire doeleinden gebruikt worden, zijn opgebouwd uit een frame en een aantal propellers. Men spreekt over een tricopter, quadcopter, hexacopter en octocopter met resp. drie, vier, zes en acht propellers. Het frame bestaat uit een materiaal dat sterk is en weinig weegt, bijvoorbeeld aluminium, carbon of glasvezel. Ook voor de propellers worden meestal plastic of carbon gebruikt. Elke propeller wordt door een eigen motor aangedreven. De accu moet de motors en elektronische onderdelen van stroom voorzien. Hoe hoger de capaciteit van de accu, hoe langer je met je drone kunt vliegen. Om je toestel te besturen kun je dikwijls gebruikmaken van een speciale app op je smartphone. De drone wordt dan met de wifiverbinding van je smartphone bestuurd. De meeste mogelijkheden biedt echter een controller die een sterk signaal uitzendt met een groot bereik, zodat je drone veel verder kan vliegen.

 

Hobby met regels

Voor liefhebbers van op afstand bestuurde vliegtuigen is de drone een interessant product. In vele (web)winkels kun je tegenwoordig je eigen toestel aanschaffen. Amateurs vinden het niet alleen prettig om een vliegtuig op afstand te besturen, maar ook om vanaf grote hoogte uitmuntende foto- en filmopnamen te kunnen maken.
Als hobbyist moet je je wel aan bepaalde regels houden. In Nederland valt het besturen van een drone onder de regelgeving voor het vliegen met een modelvliegtuig. Kort samengevat komen de regels hierop neer:
• niet hoger vliegen dan 120 meter;
• alleen overdag vliegen met goed zicht op de omgeving;
• steeds je drone in het zicht houden;
• mensen en dieren vermijden;
• niet boven steden, dorpen, spoorlijnen of havens vliegen;
• niet opstijgen in de buurt van vliegvelden.

 

Geïnteresseerd in het besturen van je eigen drone? Bekijk het grote aanbod in (web)winkels e n ontdek zelf de uitgebreide mogelijkheden van deze onbemande vliegende toestellen!